Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Taliansko a ďalšie západné krajiny zvažujú vojenskú intervenciu v Líbyi

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM – Taliansko spoločne s USA, Veľkou Britániou a Francúzskom zvažuje možnosť vojenskej intervencie zameranej na stabilizáciu Líbye. Uviedla to talianska ministerka obrany Roberta Pinottiová, ktorú dnes citovala agentúra DPA.

"Nemôžeme pripustiť, aby aj na konci jari zostala situácia v Líbyi na mŕtvom bode. V priebehu posledného mesiaca sme intenzívnejšie pracovali s Američanmi, Britmi a Francúzmi," povedala Pinottiová v súvislosti s možnými plánmi vojenskej akcie v Líbyi v rozhovore pre dnešné vydanie talianskych novín Corriere della Sera. 

Ministerka zdôraznila, že západné krajiny budú intervenovať jedine v prípade, ak ich o to požiadajú líbyjské orgány. "Nemali by sme poskytnúť návnadu pre džihádistickú propagandu, ktorá by sa snažila akýkoľvek zásah označovať za západnú inváziu," uviedla Pinottiová. 

Jednou z hlavných priorít prípadného zásahu by podľa nej bola "ochrana" líbyjskej vlády a výcvik tamojších ozbrojených síl. Ministerka však vyzdvihla potrebu koordinovaného postupu, pretože opačný prístup v minulosti podľa nej nepriniesol dobré výsledky.

Rím sa podľa Pinottiovej pripravuje na krízové situácie, v ktorých by mohlo byť talianske námorníctvo - aktuálne zasahujúce voči pašerákom ľudí v Stredozemnom mori - nasadené do protiteroristických operácií. Taliansko tiež zvýšilo počet bojových stíhačiek na základni Trapani ležiace na západe Sicílie.

Líbyu sužuje násilie od zosadenia bývalého vodcu Muammara Kaddáfího v roku 2011, pričom jej nestabilita výrazne prispela aj k súčasnej migračnej kríze v Európe. Rozvrat politickej moci a bezpečnostné vákuum v Líbyi zneužívajú pašeráci ľudí a tiež extrémisti z organizácie Daeš na rozširovanie svojich pozícií.

Viac o téme: LíbyaTaliansko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu