Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Kontroverzného komika zatkla polícia: Provokačný status na Facebooku o Charlie Hebdo

Dieudonné Zobraziť galériu (2)
Dieudonné (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Kontroverzného francúzskeho komika Dieudonného, ktorý počas víkendu zverejnil na svojom konte v sieti Facebook status v znení: "Aby ste vedeli, pokiaľ ide o mňa, tento večer som Charlie Coulibaly," zadržala tamojšia polícia pre podozrenie z velebenia terorizmu. Informoval o tom rakúsky verejnoprávny rozhlas ORF.

Dieudonné vo Francúzsku čelí aj obvineniam z propagácie nacizmu, ktorých sa dopustil napodobňovaním hajlovania. Na konte má niekoľko antisemitských vyjadrení. V otvorenom liste ministrovi vnútra Bernardovi Cazeneuvovi napísal: "Včera sme boli všetci Charlie, pochodovali sme, so vztýčenou hlavou, za svoje slobody... Po návrate som sa cítil riadne osamelo. Štát ma už rok má na muške a hľadá spôsob, aby sa ma za každú cenu zbavil."

Na spomínanej sociálnej sieti však komik spojil slogan "Je suis Charlie" (Som Charlie), ktorý si osvojili prívrženci masového hnutia na podporu obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo v snahe vyjadriť, že sa tiež cítia byť obeťami terorizmu, s menom jedného z útočníkov - Amédyho Coulibalyho.

Coulibaly v minulý piatok so zbraňou v ruke obsadil supermarket s kóšer potravinami neďaleko Porte de Vincennes v Paríži, zastrelil tam štyroch ľudí a niekoľko hodín zadržiaval skupinu ďalších osôb ako rukojemníkov. Po niekoľkých hodinách ho tam zlikvidovali príslušníci elitných policajných útvarov.

Za velebenie terorizmu hrozí vo Francúzsku teoreticky trest až siedmich rokov väzenia a pokuta vo výške 100.000 eur. Nejednoznačné komentáre podobné slovám Dieudonného sa však v minulosti trestali zväčša pokutami v rádovo menšej výške. Komikov právny zástupca označil predbežné zadržanie svojho mandanta za škandalózne. "Nachádzame sa v krajine so slobodou prejavu? Dnes ráno to vláda demonštrovala," zavtipkoval si podľa informácií francúzskych médií advokát.

Tamojšie justičné zdroje však informovali, že komik nie je jedinou vyšetrovanou osobou pre podozrenie z velebenia terorizmu, v krajine galského kohúta prebieha v súčasnosti vyšetrovanie v celkove 54 takýchto prípadoch.

Turecký súd zakázal weby, ktoré zverejnili titulku Charlie Hebdo s prorokom

Turecký súd nariadil dnes telekomunikačnému úradu v krajine, aby zakázal prístup na webové stránky, na ktorých je zverejnená predná strana obálky najnovšieho vydania francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo s kresbou proroka Mohameda. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anatólia.

O zákaze rozhodol súd v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka, prevažne moslimskej krajiny, uviedla agentúra AP. Polícia dnes už skôr zastavila nákladné vozidlá odchádzajúce z tlačiarenského strediska prosekulárneho, stredoľavo orientovaného denníka Cumhuriyet (Republika) a skontrolovala obsah vydania po tom, čo sa noviny rozhodli vytlačiť výber z karikatúr týždenníka Charlie Hebdo.

Noviny Cumhuriyet informovali, že polícia povolila pokračovanie distribúcie denníka, keď si ho prezrela a overila, že v ňom nie je zverejnená sporná titulná stránka francúzskeho satirického časopisu zobrazujúca proroka Mohameda.

Turecký denník dnes zverejnil štvorstranový výber karikatúr a článkov, aby tak prejavil solidaritu s magazínom Charlie Hebdo, ale vynechal karikatúry, ktoré môžu moslimovia vnímať ako urážlivé. Dvaja komentátori denníka však použili malé, čiernobiele fotografie titulnej stránky týždenníka Charlie Hebdo ako záhlavie k svojim komentárom v dnešnom vydaní.

"Keď sme pripravovali tento výber, rešpektovali sme pri tom slobody vierovyznania a náboženského cítenia," uviedol šéfredaktor denníka Cumhuriyet Utku Čakirözer. Nezmienil sa o tom, že dvaja komentátori sa rozhodli vo svojich stĺpčekoch použiť obrázky titulnej strany obalu najnovšieho, dnešného vydania Charlie Hebdo.

Turecká polícia preventívne posilnila bezpečnosť okolo sídla denníka Cumhuriyet a tlačiarenského strediska. Malá skupina proislamských študentov uskutočnila protest pri redakcii denníka v hlavnom meste Ankara, informovala Anatólia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu