Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Bude slogan Je suis Charlie obchodnou značkou? Americká firma žiada registráciu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

AVENTURA – Americká firma Latin American Trading Group podala žiadosť o registráciu obchodnej značky pre slogan "Je suis Charlie", ktorý sa stal smutne známym ako gesto spolupatričnosti po nedávnom teroristickom útoku na francúzsky satirický týždenník Charlie Hebdo v Paríži.

Ako v noci nadnes informovala agentúra AP, žiadosť o registráciu značky bola podaná 16. januára na americkom Úrade pre patenty a obchodné značky (PTO). Floridská firma v žiadosti o registráciu tvrdí, že slogan, ktorého preklad znie "Ja som Charlie", hodlá používať na predaj širokej škály svojich produktov.

Riaditeľ firmy sa k záležitosti nevyjadril. David Friedland, právnik špecializujúci sa na otázky obchodných značiek, tvrdí, že žiadosť nebude schválená, pretože držiteľom ochrannej známky, ktorú predstavuje slovná fráza, musí byť jej pôvodný zdroj, v tomto prípade redaktor časopisu Stylist Joachim Roncin.

Ten umiestnil daný slogan na sociálnu sieť Twitter bezprostredne po tragickom incidente 7. januára, odkiaľ sa rýchlo rozšíril na internete, ako aj v iných médiách po celom svete. Dvojica islamských extrémistov, ktorá sa chcela pomstiť za uverejnenie karikatúr proroka Mohameda, zastrelila v ten deň v redakcii týždenníka Charlie Hebdo 12 ľudí, desať ďalších osôb utrpelo zranenia.

V Sydney sa konal pokojný protest proti Charlie Hebdo 

Stovky moslimov sa v piatok zhromaždili v austrálskom Sydney na protest proti negatívnej medializácii islamu a karikatúram proroka Mohameda vo francúzskom satirickom týždenníku Charlie Hebdo. Protestná akcia mala pokojný priebeh, informovala v noci nadnes agentúra AP.

Niektorí z účastníkov pochodu s heslom "Náš prorok, naša česť" mali transparenty s nápisom "Je suis muslim" (Som moslim), čo bola reakcia na titulnú stránku najnovšieho čísla týždenníka, na ktorej je karikatúra plačúceho proroka Mohameda držiaceho tabuľku s nápisom "Je suis Charlie". 

Ide o prvé vydanie týždenníka pripravené jeho redakciou zdecimovanou útokom dvojice islamistov, ktorí v jej parížskych priestoroch 7. januára zastrelili 12 ľudí, vrátane kľúčových karikaturistov. Titulka nového čísla vyvolala v moslimskom svete veľké protesty, podobne ako aj mnohé iné karikatúry týždenníka, ktoré moslimovia označili za urážku proroka Mohameda a svojho náboženstva.

Jeden z vodcov austrálskej komunity Sufyan Badar zhromaždených v Sydney upozornil, že demonštrácie na podporu Charlie Hebdo po útoku na jeho redakciu zneužili slobodu slova ako dymovú clonu, "v skutočnosti je sloboda slova jedným z mnohých politických nástrojov, ktoré sa používajú na udržanie nadvlády nad moslimami".

K pochodu sa vyjadril aj austrálsky ministerský predseda Tony Abbott, ktorý v rozhlasovom rozhovore varoval pred zneužitím zhromaždenia na podnecovanie terorizmu. Súčasne vyjadril nádej, že účasť na pochode bude nízka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu