Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Neuveriteľné zistenie: Terorista z Paríža používal český samopal

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Francúzsky terorista Amédy Coulibaly mal podľa belgických médií počas zadržiavania rukojemníkov v parížskom obchode český samopal, ktorý kúpil na čiernom trhu v Bruseli. Údajne išlo o zbraň Škorpión. Na propagandistickom videu Coulibalyho je zasa podľa odborníkov česká samonabíjacia puška.

Bratia Kouachiovci, ktorí zaútočili na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo, mali automatické pušky typu kalašnikov a ďalšie vybavenie rovnako ako Coulibaly z bruselskej železničnej stanice Midi. Kúpené boli od obchodníka za necelých 5000 eur, napísal belgický denník La Derniére Heure.

Informoval o tom v stredu spravodajský portál ČT24. Belgický denník Le Soir tiež v stredu informoval, že občan Belgicka, ktorý bratom Kouachiovcom dohodol predaj zbraní, sa vzdal polícii. Ide o muža, ktorý sa v utorok z vlastnej iniciatívy dostavil na policajnú stanicu v meste Charleroi. Občan, ktorého meno úrady zatiaľ nezverejnili, povedal, že udržiaval kontakt s Coulibalym, a opísal, ako mal Francúz krátko pred atentátmi záujem aj o kúpu motorového vozidla a ako sa ho pokúsil v priebehu transakcie oklamať.

Belgický obchodník so zbraňami zároveň priznal, že keď sa dozvedel, že Coulibaly má väzby na radikálnu moslimskú skupinu Islamský štát, dostal strach a rozhodol sa informovať o všetkom políciu. Belgičana pozná polícia pre ilegálne obchodovanie so zbraňami. Policajti pri prehľadaní bytu priekupníka našli okrem zmluvy o predaji vozidla aj dokumenty potvrdzujúce, že obaja muži sa dohovárali tiež na predaji zbraní a munície. Objavili napríklad pištoľ typu Tokarev kalibru 7.62. Tento model sa našiel v židovskom obchode s potravinami, ktorý Coulibaly minulý piatok prepadol. Zabil v ňom štyroch ľudí a ďalších zadržiaval ako rukojemníkov.

Podľa parížskeho hlavného vyšetrovateľa Francoisa Molinsa použil Coulibaly pri paľbe proti príslušníkom komanda samopal Škorpión. Na propagandistickom videu, v ktorom sa Coulibaly prihlásil k vražde parížskej policajtky pod vlajkou Islamského štátu, má však samonabíjaciu pušku českej výroby vzor 58 Sporter Compact, ako tvrdia odborníci. Podľa zástupcu šéfredaktora špecializovaného časopisu ATM Dušana Rovenského ide o športový typ zbrane, ktorý je u teroristov nezvyčajný, informoval portál Českej televízie.

Od útoku v Paríži extrémisti napadli tisíce francúzskych webových stránok

Francúzska armáda eviduje hackerské útoky na 19.000 francúzskych webových stránok od útokov islamských extrémistov v Paríži, ktoré sa skončili smrťou 20 ľudí, povedal dnes šéf odboru počítačovej bezpečnosti v generálnom štábe francúzskej armády, kontradmirál Arnaud Coustilliere. Podľa jeho slov ide o bezprecedentný nárast ich počtu za jediný týždeň.

"Nič také sme doteraz nikdy nevideli. Je to prvýkrát, čo krajina čelí takej veľkej vlne počítačových útokov," zdôraznil. Mnohé z týchto počítačových útokov uskutočnili "viac- alebo menejčlenné" skupiny, vrátane niektorých dobre známych islamistických hackerských skupín, informovala tlačová agentúra AP. Vo väčšine prípadov hackeri dosiahli znefunkčnenie stránok ich zahltením požiadavkami (Denial of Service - DoS). Podľa kontradmirála išlo o stránky celej šírky sektorov od vojenských útvarov až po obchody s pizzou.

Španieli vyšetrujú prítomnosť útočníka z Paríža v krajine 

Španielsky súd dnes oznámil, že otvoril vyšetrovanie času, ktorý strávil v Španielsku strelec z parížskeho kóšer supermarketu Amédy Coulibaly s manželkou Hayat Boumeddienovou a s treťou osobou, ktorá mohla žene pomôcť ujsť do Sýrie. Coulibaly strávil v Madride víkend od 30. decembra do 2. januára spoločne s manželkou, ktorá neskôr odcestovala cez Turecko do Sýrie, povedali novinám La Vanguardia zdroje zo štátnej bezpečnosti. Coulibaly sa vrátil 2. januára v sprievode tretej osoby do Francúzska, dodali noviny. Španielske ministerstvo vnútra sa odmietlo k informácii vyjadriť, informovala tlačová agentúra Reuters.

 

Hollande: Obeťami teroristického útoku v Paríži sú predovšetkým moslimovia

Prvoradými obeťami fanatizmu, fundamentalizmu a intolerancie sú moslimovia, upozornil dnes v súvislosti s nedávnymi teroristickými útokmi v Paríži francúzsky prezident Francois Hollande. Milióny francúzskych moslimov by mali byť ochraňované a rešpektované, a na druhej strane by aj oni mali rešpektovať striktnú sekulárnu politiku krajiny, citovala Hollanda agentúra AP. "Protimoslimské činy, podobne ako antisemitské, by nemali byť len odsudzované, ale prísne trestané," povedal Hollande osem dní po teroristických útokoch radikálnych moslimov v Paríži, pri ktorých prišlo o život dovedna 17 ľudí. Atentáty vyvolali vo Francúzsku proti moslimom odvetné útoky. "Prvoradými obeťami fanatizmu, fundamentalizmu a intolerancie sú moslimovia," pripomenul Hollande podľa agentúry DPA s odvolaním sa na veľký počet moslimov žijúcich vo Francúzsku.

Islam je podľa francúzskeho prezidenta zlučiteľný s demokraciou a laické Francúzsko zaisťuje rešpekt pre všetky náboženstvá. Francúzsko je však aj krajinou s pravidlami, princípmi a hodnotami, dodal. "Medzi nimi sú hodnoty, o ktorých sa nedá diskutovať a ani sa nebude, a to sú sloboda a demokracia," vyhlásil najvyšší francúzsky predstaviteľ na pôde Inštitútu arabského sveta (Institut du monde arabe, IMA) v Paríži.

Merkelová akceptuje moslimov žijúcich v Nemecku 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa dnes v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži zastala približne štyroch miliónov moslimov žijúcich v Nemecku. "Akékoľvek vyčleňovanie moslimov v Nemecku, akékoľvek podozrievanie je vylúčené," povedala v Berlíne na pôde Spolkového snemu. Drvivá väčšina moslimov žijúcich v Nemecku sú podľa nej čestní a bezúhonní občania. "Zaručujeme, že islamská viera sa môže slobodne vyznávať v rámci našej ústavy a ďalších zákonov," konštatovala kancelárka.

Podľa nej má veľa ľudí problémy stotožniť sa s tvrdením, že islam patrí k Nemecku. "Občania sa ma pýtajú, o aký islam ide. Chcú vedieť, prečo si teroristi tak málo cenia ľudský život a prečo svoje činy vždy spájajú s vierou. Pýtajú sa, ako sa dá veriť znovu a znovu opakovanej vete, že vrahovia, ktorí svoje skutky spájajú s islamom, s ním nemajú nič spoločné," uviedla Merkelová. K životu v Nemecku patrí islam rovnako ako judaizmus. Podľa Merkelovej však treba vytýčiť hranicu medzi moslimskou vierou a islamským terorizmom. "Myslím si, že je dôležité, aby na túto otázku dalo odpoveď islamské duchovenstvo. Tejto otázke sa už dlhšie nedá vyhýbať," povedala.

     

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu