Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Pápež František očakáva od rádov transparentnosť pri správe majetku

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Pápež František očakáva od katolíckych náboženských rádov viac transparentnosti pri správe ich majetku. Rády by mali predkladať účtovné správy o narábaní s nehnuteľnosťami a iným hodnotným majetkom a tie by mali byť prísne kontrolované. Aktíva by sa mali v budúcnosti vo väčšej miere využívať na sociálne a duchovné účely, konštatuje sa v dnes zverejnených smerniciach Vatikánu k tejto problematike, uviedla tlačová agentúra APA.

Brazílsky kardinál Joao Braz de Aviz, prefekt Kongregácie pre spoločnosti zasväteného života a spoločnosti apoštolského života, poukázal na fakt, že evanjelium je nezriedka aj pri správe majetku rádov v súčasnosti iba na druhom mieste. Rehoľníci a rehoľníčky by sa však nemali prispôsobovať prevládajúcej kapitalistickej kultúre, rozhodujúce by malo byť evanjelium.

"Ekonomika je prostriedkom misijnej služby cirkvi," zdôraznil kardinál. Rády by mali vypracovať niekoľkoročné plány finančnej činnosti a s uvážením pristupovať k narábaniu s nehnuteľnosťami a finančnými prostriedkami.

Pápež František už vlani v septembri vyzval rády, aby využívali prázdne priestory v kláštoroch na poskytnutie útočiska pre utečencov namiesto hotelového využitia.

Pápež prijal tisíce miništrantov z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska 

Pápež František prijal dnes na audiencii na Námestí sv. Petra viac ako 50.000 miništrantov z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska, ktorých netradične pozdravil v ich rodnom jazyku. 

Po osobnom stretnutí a spoločnej modlitbe bude hlava katolíckej cirkvi ešte dnes večer odpovedať na otázky miništrantov, ktorých púť sa koná pod heslom Ako kresťania sme slobodní, aby sme robili dobre, informovala agentúra AP a Vatikánsky rozhlas.

Program týždňovej návštevy miništrantov vo Večnom meste zahŕňa aj prehliadku pamätihodností, iniciatívy na tému histórie, kultúry a spirituality, sväté omše v pápežských bazilikách, stretnutia na rímskych námestiach či návštevu katakomb.

Z Nemecka, Rakúska a Švajčiarska je na púti prítomných asi 1000 pútnikov, prítomná je i menšia skupina z Lotyšska.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu