Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Z Černobyľu rozkradli 24 ton rádioaktívneho potrubia!

Tragédia v Černobyle sa stala pred 25 rokmi Zobraziť galériu (2)
Tragédia v Černobyle sa stala pred 25 rokmi

KYJEV - Súd v ukrajinskom meste Slavutič odsúdil troch pracovníkov černobyľskej jadrovej elektrárne za krádež 24 ton potrubia zamoreného rádioaktivitou. Muži odišli s päťročným trestom podmienečne odloženým na dva roky, napísala ukrajinská agentúra Unian.

Podľa rozsudku traja pracovníci elektrárne s využitím sfalšovaných dokladov z areálu elektrárne vyviezli potrubie zo špeciálnej zliatiny, ktoré bolo použité pri stavbe ochranného krytu nad zničeným reaktorom. V Černobyle pred 25 rokmi pri testoch explodoval štvrtý blok elektrárne a rádioaktívny mrak zasiahol státisíce ľudí a zamoril 200.000 hektárov pôdy.

Trosky reaktora od vonkajšieho sveta izoluje ochranný kryt, ktorý ale dosluhuje a byť nahradený novým. Starý kryt netesní a manipulácia so stavebným materiálom v jeho okolí môže byť krajne nebezpečná, myslia si experti.

Za podmienečný trest vďačia zlodeji podľa ukrajinskej agentúry len tomu, že svoj ​​nebezpečný lup vrátili včas na miesto. Cena potrubia sa odhaduje na zhruba milión ukrajinských hrivien (86-tisíc eur). Ukrajinské zdroje sa nezmieňujú o tom, ako chceli odsúdení s odcudzeným materiálom naložiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu