Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Od jadrovej katastrofy v Černobyle uplynulo 25 rokov

Černobyľ Zobraziť galériu (8)
Černobyľ

ČERNOBYĽ - Nepodarený test v jadrovej elektrárni v ukrajinskom Černobyle vyústil nad ránom 26. apríla 1986 do najhoršej civilnej jadrovej katastrofy všetkých čias.

Reťaz nešťastných rozhodnutí, v ktorej nechýbalo napríklad vypnutie núdzového systému, ktorý by zabezpečil havarijné odstavenie reaktora, spôsobil nielen zničenie štvrtého bloku elektrárne, ale aj kontamináciu 200-tisíc hektárov pôdy a priamu smrť desiatok ľudí.

Rádioaktivita následne zasiahla státisíce obyvateľov, tisíce z nich už zomreli. Katastrofa najhoršie zasiahla vtedajšej sovietskej republiky Bielorusko, Ukrajinu a Rusko, vietor ale zavial rádioaktívny spád aj do ďalších európskych krajín. V prvej vlne do Švédska a Fínska, potom do Poľska, Československa, Rakúska, Nemecka, Švajčiarska, Francúzska, krajín Beneluxu a Dánska. Tretia vlna potom zasiahla Rumunsko, Bulharsko a bývalú Juhosláviu.

Explózia vypustila do ovzdušia podľa niektorých odhadov až 400-krát viac rádioaktívneho materiálu než atómová bomba zvrhnutá na japonské mesto Hirošima.

S následkami havárie v černobyľskej elektrárni sa ľudia aj príroda vyrovnávajú dodnes, napríklad z mestečka Pripjať, kde bývali zamestnanci podniku, je dnes mesto duchov.

Zvyšné tri reaktory elektrárne pritom fungovali v susedstve štvrtého bloku uzavretého betónovým sarkofágom ešte niekoľko rokov po nehode. Ich výkon bol pre sovietsku a neskôr ukrajinskú ekonomiky dlho nenahraditeľný.

Ako prvý v roku 1991 uzatvorili druhý blok, prvý blok skončil v roku 1996 a tretí, posledný fungujúci reaktor vypli až v decembri 2000.







Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu