Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Černobyľ explodoval len minútu po začiatku testu!

Od havárie v černobyľskej elektrárni uplynulo 25 rokov
Od havárie v černobyľskej elektrárni uplynulo 25 rokov (Zdroj: SITA)

ČERNOBYĽ/PRAHA - Explózii na štvrtom bloku elektrárne, ktorý mal byť odstavený, predchádzal bežný test núdzového fungovania turbíny. Technici chceli zmerať, či bude elektrický generátor (poháňaný turbínou) po rýchlom uzavretí prívodu pary do turbíny schopný pri svojom zotrvačnom dobehu ešte asi 40 sekúnd, než sa spustia núdzové generátory, napájať čerpadlá havarijného chladenia.

Test sa mal uskutočniť 25. apríla 1986, začal sa ale 26. apríla v 01:23 hodín. Osudovej chyby sa operátori dopustili tým, že zablokovali havarijný signál, ktorý by pri uzavretí prívodu pary na turbínu automaticky odstavil reaktor.

Reaktor ďalej bežal, podstatne sa však znížil prietok chladiacej vody, rástla jej teplota aj tlak. Výkon reaktora začal prudko rásť. To nevydržali palivové články a praskli, ich úlomky spadli do chladiacej vody, ktorá sa premenila v páre.

Výbuch pary zdvihol tisíctonové veko reaktora a asi minútu po začatí testu nastala prvá explózia. Z reaktora začala unikať rádioaktivita a dovnútra sa dostal vzduch a začal horieť grafit. Kov palivových rúrok začal reagovať s vodou a vzniknutý vodík spôsobil druhú explóziu. Menšie úniky pokračovali až do tej doby, než bol postavený betónový sarkofág. Ukrajina teraz uvažuje o postavení nového sarkofágu, pretože v tom starom sa objavujú trhliny.

Černobyľská havária je doteraz najväčšou nukleárnou katastrofou v dejinách ľudstva. Najvyšším dávkam uniknutej radiácie bolo vystavených asi 200 000 likvidátorov (záchranárov, vojakov a baníkov) a ďalšie desaťtisíce osôb žijúce v kontaminovaných oblastiach. Celkovo za postihnutých označili sedem miliónov ľudí v Bielorusku, Rusku a na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu