Sobota1. jún 2024, meniny má Žaneta, zajtra Oxana, Xénia

Viktor Orbán šokoval vyjadrením o stave Roberta Fica: Je medzi životom a smrťou

Maďarský premiér Viktor Orbán
Maďarský premiér Viktor Orbán (Zdroj: SITA/Bertrand Guay, Pool via AP)

BUDAPEŠŤ - K útoku na Fica sa dnes opäť vyjadril maďarský premiér Viktor Orbán v rozhovore pre štátny rozhlas Kossuth Rádió. Zopakoval, že Slovensko sa pod Ficovým vedením "obrátilo k mierovému táboru". Maďarský premiér povedal, že vyšetrovanie útoku síce pokračuje, ale "je isté, že útočník bol progresívny, ľavicový a provojnový".

„Všetkých to zasiahlo do srdca, všetci boli šokovaní z pokusu o vraždu Roberta Fica,“ povedal premiér Viktor Orbán pre Rádio Kossuth. Dodal: "Sme tiež otrasení týmto útokom, pretože Európska únia bola vytvorená v nádeji na mier." Pokračoval: "Prvou misiou Európskej únie je mier, druhou prosperita, tieto dve veci by mali dostať krajiny, ktoré sa k nej pripojili. „Modlíme sa za premiéra, podporujeme ho, prajeme mu, aby sa čo najskôr uzdravil,“ povedal Orbán. "Robert Fico v tejto chvíli bojuje o život, je medzi životom a smrťou."

"Páchateľ bol navyše progresívny ľavičiar, aj keď miestna tajná služba túto vec stále vyšetruje," dodal Orbán.

Zdravotný stav premiéra je podľa Pellegriniho stále vážny: Chvíľu s ním komunikoval (Zdroj: TASR/Ján Krošlák)

Orbán ďalej zdôraznil, že je to pre Maďarsko veľká strata aj v politickom zmysle, pretože aj keby sa postrelený slovenský premiér uzdravil, bude bez práce najdôležitejšie mesiace pred voľbami do EP 9. júna. Spolu s americkými prezidentskými voľbami 5. novembra európske hlasovanie rozhodne o otázke vojny a mieru vo svete. „Roberta Fica sme tu veľmi potrebovali. Teraz sme túto podporu stratili, môžeme len veriť Amerike.“ 

Podozrivým z útoku na Fica je 71-ročný muž z mesta Levice. Na nahrávke urobenej krátko po svojom zadržaní hovorí, že nesúhlasí s politikou vlády, konkrétne so snahami vykonať zmeny vo verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanici RTVS. Únik nahrávky vyšetruje slovenská policajná inšpekcia.

Viac o téme: Viktor OrbánAtentát na Roberta Fica
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu