Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Nový sarkofág v Černobyle za miliardu!

Vizualizácia budúceho sarkofágu
Vizualizácia budúceho sarkofágu

KYJEV - Svet sa stále snaží zastaviť hrozbu ďalšieho zamorenia vyvolaného najväčšou jadrovou katastrofou v dejinách. Kryt narýchlo vybudovaný tesne po explózii, má posilniť nová konštrukcia vysoká ako Socha slobody a trikrát ťažšia ako Eiffelova veža. Rúrková oceľ má udržať radiáciu pod pokrievkou ďalších 100 rokov.

Keď 26. apríla 1986 explodoval černobyľský štvrtý reaktor, počas šiestich mesiacov nad jeho troskami vybudovali sarkofág, aby sa kontaminovaný prach nešíril po okolí, a aby robotníci, výstavení ožiareniu, neboli ďalej ohrozovaní na životoch.

Podľa expertov je potrebné vybudovať nový kryt, aby voda a topiaci sa sneh do starého sarkofágu neprenikali a aby sa vyhorený prach už nešíril. Nový kryt má tiež pomôcť pri demontáži trosiek reaktora.

Kryt označovaný skratkou NSC (nové bezpečnostné puzdro) bude široký 257 metrov, dlhý 164 metrov a vysoký 110 metrov a bude vážiť 29-tisíc ton. Jeho cena dosiahne jednu miliardu eur a životnosť odhadujú na sto rokov.

Ide o obrovskú mrežu zloženú zo segmentov z rúrkovej ocele vybudovanú na dvoch betónových nosníkoch. Konštrukciu zostavia priamo na mieste asi 250 metrov od zničeného štvrtého reaktora. Po dokončení ju presunú na miesto, aby reaktor prekryla.

Kontrakt na výstavbu nového krytu dostalo konzorcium Novarka, ktoré tvoria francúzske stavebné firmy Vinci a Bouygues. Základy začali budovať v septembri minulého roka. Podľa posledných plánov má byť NSC hotový v lete 2015.

Spotrebované jadrové palivo z doby, kedy bol Černobyľ funkčný, je uložené v medzisklade vybudovanom ešte v sovietskej ére. Licencia na jeho fungovanie vyprší v roku 2016 a pravdepodobne ju neobnovia. Nové úložisko pre približne 20-tisíc jednotiek vyhoreného paliva má kontaminovaný materiál uchovať po dobu sto rokov.

Na mieste elektrárne bude potrebné vyhorené palivo rozdeliť na časti, vysušiť a uložiť do kontajnerov. Tento projekt má stáť štvrť miliardy eur a má byť hotový do roku 2015. Kontrakt získala americká technologická spoločnosti Holtec International.

Počas darcovskej konferencie sa na sarkofág podarilo vyzbierať 550 miliónov, čo však nestačí. Na darcovskom účte podľa ukrajinského ministra pre mimoriadne situácie Viktora Balohu stále ešte chýba 190 miliónov eur.

Sarkofág
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu