Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Výroky týždňa: Fico ako malé decko, skrytá maďarizácia a bahno v parlamente

Národná rada SR
Národná rada SR

BRATISLAVA - Záver týždňa so sebou prináša i sumár TOP výrokov, ktoré odzneli za uplynulých sedem dní v médiách. Topky vám ich ponúkajú každú nedeľu podvečer.

16. máj – Šampionát sa skončil, je čas vystaviť si účet.“ Minister financií Ivan Mikloš žiada Najvyšší kontrolný úrad, aby preskúmal financovanie prestavby zimného štadióna v Bratislave. Pôvodne mal Zimný štadión Ondreja Nepelu stáť 75 miliónov eur, náklady na dostavbu dosiahli napokon 96 mil. eur vrátane vyvolaných investícií.

16. máj – Už toho bolo dosť!" Premiérka Iveta Radičová oznámila, že predseda Smeru Robert Fico na jej adresu hovorí nepravdy a neopodstatnene útočí. Odkázala mu, že pre jeho výroky naňho pripravuje žalobu. Fico 13. mája povedal, že Čentéšovo vzdanie sa kandidatúry je nerešpektovanie nálezu Ústavného súdu a je právne neúčinné, pretože sa neudialo pred druhým decembrom 2010.

16. máj – Viem si predstaviť, v akom ťažkom duševnom rozpoložení je premiérka, preto jej odpúšťam takéto nezmyselné nápady.“ Robert Fico na margo premiérkou avizovanej žaloby naňho pre výroky, ktoré z jeho úst zazneli 13. mája.

18. máj - „To znamená, rožky, o ktorých hovoril, môže hľadať v nejakom obchode.“ Predseda Mostu-Híd Béla Bugár zareagoval na Ficove informácie pred tajnou voľbou generálneho prokurátora, že poslanci koalície si majú robiť na hlasovacích lístkoch značky, jeden klub mal prehnúť roh hlasovacieho lístka.
 
18. máj – „To je bahno, aké tu ešte nebolo. (...) Na jednej strane vyradia zákony opozícii, aby sa nerokovalo o veciach, ktoré sú na prospech ľudí a na druhej strane taký istý problematický zákon z radov koalície si jednoducho zaradia. To nepotrebuje komentár, to je jednoducho veľký trapas, to som ešte nezažil.“ Podpredseda Smeru Robert Kaliňák sa takto vyjadril k priebehu schôdze parlamentu. Poslanci najsilnejšej opozičnej strany na protest opustili rokovaciu sálu.

19. máj – „On sa odvtedy nijako nepremenil, je taký istý aký bol, preto je celkom zrozumiteľné, že našu dôveru požíva naďalej.“ Predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda o kandidátovi na generálneho prokurátora Jozefovi Čentéšovi, ktorý má vo verejnej voľbe jeho dôveru.

19. máj – „Môže sa Bugár postaviť na hlavu, môžu nás obviniť z rozbíjania koalície, ale v žiadnom prípade skrytú maďarizáciu v tejto forme nepodporíme.“ Vyhlásil to líder Obyčajných ľudí Igor Matovič. OĽ zverejnili sedem kľúčových podmienok, bez splnenia ktorých novelu o používaní jazykov národnostných menšín nepodporia.

20. máj – „Fico sa správa ako malé rozmaznané decko v štýle v zásade som proti všetkému. Vykrikuje o mojom odvolaní, lebo som chcel dodržať rokovací poriadok a vyjsť mu v ústrety. Snáď ho to v budúcnosti prejde.“ Povedal to predseda parlamentu a SaS Richard Sulík v súvislosti so snahou Smeru odvolávať v parlamente okrem premiérky aj jeho, pretože z rokovania vyradil tri opozičné návrhy zákonov, keďže neuplynula šesťmesačná lehota od ich predchádzajúceho prerokovania.

21. máj – „Ešte nemám vyúčtovanie, ale malo by to byť do 10-tisíc, určite. Nešlo o žiadnu snobskú zábavu. Oslava sa niesla v duchu motoriek, rockovej hudby 70. rokov a grilovaných klobás.“ Podpredseda Smeru Robert Kaliňák takto reagoval na našu otázku, koľko musel investovať do štvrtkovej oslavy 40. narodenín. Okrúhle narodeniny mal 11. mája.

21. máj – „Áno, prišiel som, plecom som strčil, hovorím, pani premiérka, som nahnevaný, nezavadzajte. A ona mi na to povedala, aj ja som nahnevaná. Každý, kto tam bol, videl, že to bol žart.“ Prezident Ivan Gašparovič v relácii televízie TA3 V politike vysvetľoval incident, ktorý sa odohral medzi ním a premiérkou Ivetou Radičovou po prehratom zápase slovenských hokejistov s ruským tímom na nedávnych MS v Bratislave.

22. máj – „Čo vymysleli, nie je Radičovej kód, ale Ficova bulharská konštanta.“ V relácii STV O 5 minút 12 to povedal Radoslav Procházka z KDH. Nazval tak prepočítavanie lístkov počas tajnej voľby generálneho prokurátora podľa toho, kto ich ako označil. Pár hodín po voľbe totiž Smer na tlačovej besede vysvetľoval, ako ktorý klub hlasoval na základe označovania lístkov.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu