Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Mikuš: Voľba GP bola ešte tajnejšia ako v minulosti

Jozef Mikuš Zobraziť galériu (2)
Jozef Mikuš

BRATISLAVA - Iná situácia a väčšia zodpovednosť niektorých poslancov stojí podľa šéfa poslaneckého klubu SDKÚ-DS Jozefa Mikuša za dnešným výsledkom tajnej voľby generálneho prokurátora, v ktorej nebol zvolený Dobroslav Trnka.

„Urobili sme veľmi dôležitý krok a teraz nás čaká verejná voľba, kde, som presvedčený, zvolíme dobrého generálneho prokurátora,“ uviedol po voľbe pred novinármi. Ako Mikuš skonštatoval, dnešným opakovaním decembrovej voľby urobili úplne zadosť Ústavnému súdu SR, voľba bola podľa neho dokonca tajnejšia a štandardnejšia ako v minulosti. Predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS je presvedčený, že výsledok koalíciu a vzťahy v nej upevnil.

Nezvolenie Trnku za generálneho prokurátora neprekvapilo ani predsedu strany Most-Híd Bélu Bugára, podľa ktorého koaliční poslanci vedeli, do čoho idú, čo je v hre a tak to aj bolo. Ako poukázal, žiadne náznaky toho, čo naznačil líder opozičného Smeru-SD Robert Fico, neboli.

„To znamená, rožky, o ktorých hovoril, môže hľadať v nejakom obchode,“ zareagoval na Ficove informácie pred hlasovaním, že poslanci koalície si majú robiť na hlasovacích lístkoch značky, jeden klub mal prehnúť roh hlasovacieho lístka.

Bugár je presvedčený, že ak bol vyvíjaný silný tlak, o ktorom hovoril líder SNS Ján Slota, tak na poslancov opozície. „A aj tak vidíte, jeden hlas im unikol,“ poukázal. Trnku podporilo 70 poslancov a opozičníkov je 71.

Ďalšia podpora Mosta-Híd pre Jozefa Čentéša, ktorý bol koaličným kandidátom, je otázna. „Musíme sa o tom poradiť, jeden koaličný partner ohlásil, že vzhľadom na to, že odstúpil, nemá ich podporu,“ vysvetlil.

Dobroslav Trnka, ktorý bol jediným kandidátom na generálneho prokurátora, v opakovanej tajnej voľbe nebol zvolený. Podľa oficiálnych výsledkov Trnku podporilo 70 poslancov, 17 hlasovalo proti nemu, 29 sa zdržalo hlasovania a 34 bolo neplatných hlasov. Koaličný kandidát Jozef Čentéš minulý týždeň vzal späť svoj súhlas s kandidatúrou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu