Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Smer na protest opustil sálu: Bahno, aké tu ešte nebolo!

Robert Fico, Robert Kaliňák a Pavol Paška
Robert Fico, Robert Kaliňák a Pavol Paška

BRATISLAVA - Poslanci za Smer-SD pred hlasovaním opustili rokovaciu sálu na protest proti spôsobu, akým koalícia vedie rokovanie parlamentu. Prekážalo im, že rozdielne pristupuje k opozičným a koaličným návrhom zákonov. Kým tri zákony Smeru-SD predseda parlamentu Richard Sulík (SaS) na program schôdze nezaradil, pretože neuplynula šesťmesačná lehota od ich predchádzajúceho odmietnutia, vládnu novelu zákona o regulácii v sieťových odvetviach plénum prerokovalo, hoci bola aj na programe februárovej schôdze.

„To je bahno, aké tu ešte nebolo. (...) Na jednej strane vyradia zákony opozícii, aby sa nerokovalo o veciach, ktoré sú na prospech ľudí a na druhej strane taký istý problematický zákon z radov koalície si jednoducho zaradia. To nepotrebuje komentár, to je jednoducho veľký trapas, to som ešte nezažil,“ reagoval na priebeh schôdze podpredseda Smeru-SD Robert Kaliňák.

Zákony z dielne Smeru-SD sa týkajú zníženia DPH na 19 percent, zavedenia bankovej dane a zákona o občianstve. Vládna novela o regulácii v sieťových odvetviach stanovuje, že predsedu a podpredsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví má v parlamente navrhovať hospodársky výbor a nie Rada pre reguláciu.

Hlasovanie o novele plénum zatiaľ presunulo na budúci týždeň, Sulík pripúšťa, že tento bod bude vyradený alebo budú do programu dodatočne zaradené zákony z dielne Smeru-SD. Vyradiť bod zo schôdze odporúča aj ústavnoprávny výbor parlamentu.

„Niet čo špekulovať, odkladať, o čom sa chcete dohadovať? Čo chcete riešiť?“ kritizoval Sulíkov postup predseda klubu Smeru-SD Pavol Paška. Robert Fico si vysvetľuje postup vedenia parlamentu ako obmedzovanie práva opozičných poslancov predkladať návrhy, ktoré pokladajú za dôležité. „Hanbite sa vážené dámy a páni vo vládnej koalícii!“ adresoval koaličným poslancom.

Sulík sa bráni tým, že vládny bod sám vyradiť nemôže a opozícia nedisponuje tromi klubmi, aby takýto procedurálny návrh mohla predložiť. Podľa Pašku existuje dohoda zo začiatku volebného obdobia, že opozícii bude stačiť žiadosť dvoch klubov. Béla Bugár (Most-Híd) existenciu takejto dohody poprel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu