Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Rezešová môže oslavovať: Svedka, ktorý svedčil o jej šialenej jazde, vylúčili pre klamstvo!

Eva Varholíková Rezešová
Eva Varholíková Rezešová (Zdroj: foto: tv markíza)

BUDAPEŠŤ - Dokazovanie v kauze tragickej nehody Slovenky Evy Varholíkovej Rezešovej z roku 2012 na Odvolacom súde pre okolie Budapešti bolo dnes ukončené, konštatovala predsedníčka senátu Sarolta Stubeczky.

Pojednávanie bude pokračovať v ďalších dňoch tohto týždňa záverečnou rečou účastníkov procesu, verdikt vynesie súd najskôr v piatok 12. septembra, povedal hovorca súdu János Koszta. 

V priebehu dnešného dňa prezentoval znalecký posudok nový súdny znalec Gergely Császár, ktorého určil súd po tom, čo súdneho znalca obhajoby 22. mája z procesu vylúčil. 

K novej expertíze sa vyjadrili ďalší dvaja znalci, ktorí sa zhodli v konštatovaní, že rýchlosť vozidla Slovenky bola v čase nárazu do vozidla obetí 165 km/h, pričom toto auto išlo rýchlosťou 100 km/h. Na úseku sledovanom bezpečnostnými kamerami však mohla pred nehodou ísť Eva Varholíková Rezešová aj rýchlosťou nad 180 km/h. 

Expertíza analyzovala okrem rýchlosti oboch vozidiel aj uhol nárazu a nasledujúci vývoj nehody, predpokladaný spôsob predbiehania nákladného auta vozidlom obetí, ako aj okolnosti, ktoré spôsobili vznietenie fiatu. 

Predsedníčka senátu Sarolta Stubeczky v úvode pojednávania vylúčila z procesu aj ďalšieho experta Miklósa Kovács, ktorý v prvostupňovom pojednávaní bol najskôr súkromným znalcom povereným Varholíkovej obhajcom. Potom ho však sudkyňa senátu prvostupňového súdu určila za nezávislého technického znalca.

Podľa denníka Bors výsledky novej expertízy vylučujú v prípade Slovenky možnosť trestného činu ohrozenia cestnej premávky, z čoho ju viní prokurátor.

Chránený svedok číslo 6, ktorý tvrdil, že Slovenka pred nehodou už ohrozovala vodiča auta so štyrmi obeťami rýchlou jazdou a blikaním diaľkovými svetlami, totiž podľa tohto posudku údajne nemohol danú situáciu vidieť. Svedčiť o tom majú záznamy bezpečnostných kamier diaľnice. Odvolací súd pre okolie Budapešti doterajšieho súdneho znalca obhajoby 22. mája z procesu vylúčil.

Stubeczky uviedla dôvody, prečo podľa jej názoru Kovács, ktorého expertíza bola pre Varholíkovú. priaznivejšia než posudok nového súdneho znalca Gergelya Császára. Podľa predsedníčky senátu expert nedokázal zabezpečiť nestrannosť, preto ho z odvolacieho konania vylúčila.

Odvolací súd doterajšieho súdneho znalca obhajoby 22. mája z procesu vylúčil a požiadal Császára o vypracovanie nového posudku, ktorý dnes spolu s posudkami ďalších dvoch znalcov prezentovali.

Experti nevylúčili že najvyššia rýchlosť Slovenky pred tragickou haváriou sa pohybovala v rozmedzí od 180 do 190 km/h. Hovorca súdu János Koszta v reakcii povedal, že verdikt súdu možno očakávať najskôr v piatok 12. septembra.

Eva Varholíková, jazdiaca pod vplyvom alkoholu, narazila 21. augusta 2012 na diaľnici M3 vo vysokej rýchlosti do vozidla značky Fiat Punto. Na miestne v ňom zahynuli traja ľudia. Ďalšia žena v horiacom aute utrpela ťažké poranenia, ktorým po prevoze do nemocnice podľahla.

Obvinenú odsúdil Okresný súd v Gödöllö 22. novembra 2013 na šesť rokov väzenia v nápravnovýchovnom ústave s najmiernejším stupňom stráženia za trestný čin spôsobenia dopravnej nehody pod vplyvom alkoholu s následkom smrti viacerých osôb.

Súd nariadil odsúdenej zákaz riadenia motorových vozidiel na päť rokov a vyhovel jej žiadosti o domácu väzbu. Od obvinenia z trestného činu ohrozenia cestnej premávky ju súd oslobodil. Na základe odvolania prokurátora vlani 3. decembra súd zrušil domácu väzbu a Slovenku previezli späť do väzenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu