Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Päť dôležitých vecí, na ktoré pri teroristickom útoku v panike nikdy nezabúdajte!

Radko Hokovský a Jakub Janda z think-tanku Európske hodnoty Zobraziť galériu (4)
Radko Hokovský a Jakub Janda z think-tanku Európske hodnoty

PRAHA – Parížska masakra zmobilizovala viaceré svetové vlády a organizácie. K chaosu, ktorý zachvátil celý svet po teroristickom útoku na redakciu Charlie Hebdo, vnáša svetlo rozumu česká mimovládna inštitúcia think-tank Európske hodnoty.

Návod na „chladnú hlavu“ formulovali lídri think-tanku Európske hodnoty Radko Hokovský a Jakub Janda na blogu spravodajského webu Idnes.cz.

Súcit s Francúzskom vyjadrili viaceré krajiny.
Zobraziť galériu (4)
Súcit s Francúzskom vyjadrili viaceré krajiny.  (Zdroj: Twitter)

„Po prvé, môžeme očakávať vyľakanú reakciu európskej verejnosti na hrozný teroristický čin s tuctom obetí,“ tvrdia Hokovský a Janda. Vláda by podľa nich mala občanov v prvom rade upokojiť  a ukázať im, že má situáciu pod kontrolou. Zároveň musí zabrániť  „akejkoľvek odvete proti európskym moslimským komunitám, ktorú sme napríklad nedávno videli pri hodení zápalnej fľaše na mešitu vo Švédsku.“

„Po druhé, v atmosfére strachu, zdesenia a prípadnom volaní po odvete je hlavnou rolou mainstreamových politikov ubezpečenie verejnosti, že každý moslim nie je terorista.“  Väčšina moslimov totiž nie sú radikálni islamisti, ale slušní ľudia, ktorí netúžia po násilí. Preto by slobodná spoločnosť nemala reagovať protiútokom.

Po tretie, útok bol s najväčšou pravdepodobnosťou motivovaný ideológiou Islamského štátu. „Evidentná perfektná pripravenosť páchateľov aj vybavenosť nepriestrelnými vestami, rovnako ako dokonalá francúzština ukazujú, že nešlo o sfanatizovaných teenagerov, ktorí sa stali džihádistami cez noc.“ Môžeme očakávať snahy o tvrdšie bezpečnostné opatrenia a prísnejšie kontroly vo vnútri Schengenu.

Teroristi zaútočili na redakciu Charlie Hebdo v Paríži
Zobraziť galériu (4)
Teroristi zaútočili na redakciu Charlie Hebdo v Paríži  (Zdroj: Twitter)

Po štvrté, išlo o útok na slobodu prejavu, ktorá zahŕňa aj slobodu karikovať náboženské či politické symboly. Taká je tvár slobodnej civilizácie. „Moslimské komunity by mali ukázať, že stoja na strane slobody prejavu a nemajú v úmysle nikomu upierať právo karikovať napríklad aj Proroka.“ Takisto kľúčové európske média by mali dať jasne najavo, že zosmiešňovanie autorít je jazykom liberálnej demokracie.

Po piate, európski politici umierneného stredu by mali jednoznačne vyjadriť, že radikalizáciu v rámci moslimských komunít vnímajú s plnou vážnosťou a navrhujú také riešenia, ktoré jej budú predchádzať. „Od slušných politikov sa očakáva, že jednoznačne povedia, že podporujú umiernených (a teda liberálnu demokraciu plne vyznávajúcich) moslimov, a robia jasnú linku medzi nimi a islamistami,“  ktorí v európskych krajinách nerešpektujú princípy liberálnej demokracie.

Obete si uctievajú aj
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu