Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Toto je najväčší hrdina útoku v Paríži: Zachránil život šiestim rukojemníkom!

Lassan Bathily je najväčším hrdinom rukojemníckej drámy v kóšer obchode Zobraziť galériu (3)
Lassan Bathily je najväčším hrdinom rukojemníckej drámy v kóšer obchode (Zdroj: Twitter)

PARÍŽ - Dva dni po dráme v židovskom obchode s potravinami v Paríži, kde terorista Amed Coulibaly zabil štyroch ľudí a zadržiaval niekoľko hodín 15 ďalších, sa na sociálnych sieťach šíri rozprávanie o hrdinstve niektorých rukojemníkov. Najväčšiu pozornosť priťahuje príbeh dvadsaťštyriročného moslimského predavača supermarketu pôvodom zo západoafrického Mali Lassana Bathilyho, ktorý zachránil najmenej šesť zákazníkov, keď im pomohol ukryť sa v chladiacej komore.

Dvadsaťdvaročný bývalý zamestnanec obchodu Yohan Cohen sa podľa denníka The Daily Telegraph zase údajne zmocnil jednej zo zbraní útočníka, keď Coulibaly hrozil, že zabije trojročného chlapca. Zbraň sa ale zasekla a terorista odvážlivca chladnokrvne zastrelil. "Skupinka zákazníkov zbadala, že do obchodu vstúpil ozbrojenec a zahájil paľbu, a reflexívne utiekla po schodisku do suterénu, aby sa ukryla. Bolo ich šesť, vrátane ročného dieťaťa," uviedol miestny predstaviteľ Malik Yettou. "Pomohol im pritom predavač Lassan Bathily, ktorý ich schoval do bezpečia," dodal.

Lassan Bathily
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Twitter)

"Keď zbehli dole, otvoril som dvere chladiacej komory, zhasol som tam a vypol chladenie. Vpustil som ich dovnútra a zavrel som dvere. Povedal som im, aby boli ticho, že pôjdem preč," vykreslil mladý muž, ktorého televízia BFMTV označila za "maliského moslima ". Bathily potom použil výťah na tovar, s ktorého pomocou sa dostal von z obchodu, a mohol tak policajtom poskytnúť cenné informácie o tom, čo sa v supermarkete deje.

Ukrytí ľudia boli vďaka mobilným telefónom v kontakte so svetom vonku, a tak sa nakoniec dozvedeli, že na teroristu zaútočili policajti a zneškodnili ho. Keď vyšli von, všetci Bathilymu ďakovali. Fotografie mladého černocha nazvané "malijský moslim" sa krátko potom začali šíriť na Twitteri ako symbol jednoty ľudí stojacich proti terorizmu.

Toto je najväčší hrdina
Zobraziť galériu (3)

Podľa denníka The Daily Telegraph sa v chladiacej komore ukrývala medzi inými tiež Sarah Bittonová so svojím 11-mesačným dieťaťom. Médiá v piatok zverejnili dramatické zábery, na ktorých je vidieť, ako po boku ozbrojených policajtov uteká z obchodu Hyper cacher s bábätkom zovretým v náručí.

Po oslobodení sa Bittonová, dcéra majiteľa kóšer mäsiarstva v belgickom Uccle, zverila zdravotníkom so svojimi obavami z podchladenia dojčaťa. To sa však nepotvrdilo, podľa zdravotníkov bolo dieťa "v poriadku, zdravé", malo zaružovelé tváričky a normálnu telesnú teplotu.
Smutným hrdinom prepadnutia supermarketu bol naopak jeden zo zákazníkov Yohan Cohen, ktorý predtým v obchode pracoval, aby ušetril na svadbu, ktorú plánoval so svojou snúbenicou. Cohen si všimol, že terorista nechal jednu zo zbraní položenú na predajnom pulte, zatiaľ čo pušku kalašnikov držal v rukách. Cohen ležiacu zbraň schmatol a namieril na útočníka Coulibalyho. Ten ale podľa všetkého zbraň odložil, pretože sa zasekla. Rukojemník stlačil spúšť, výstrel sa však neozval. Coulibaly mu vzápätí vpálil guľku do hlavy.

Toto je najväčší hrdina
Zobraziť galériu (3)

"Policajti uviedli, že terorista sa vyhrážal, že zabije trojročného chlapca, a Yohan sa ho pokúsil zastaviť. Schmatol teroristovu zbraň, ale než dokázal vystreliť, útočník ho na mieste usmrtil ranou do hlavy," povedal bratranec Yonatan izraelskému serveru Ynetnews o Yohanovi, ktorý sa spoločne s ďalšími tromi mužmi stal obeťou teroristov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu