Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

USA začali s výstavbou móla na zvýšenie dodávok humanitárnej pomoci do Gazy

(Zdroj: SITA/AP Photo/Leo Correa)

WASHINGTON - Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany, píšeme na základe správy agentúry AFP.

"Môžem potvrdiť, že vojenské plavidlá USA... začali s výstavbou počiatočných stupňov dočasného móla," uviedol hovorca Pentagónu Pat Ryder. Mólo by mohlo byť v prevádzke začiatkom mája a "v tejto chvíli je všetko na dobrej ceste", dodal. Plány na výstavbu móla oznámil začiatkom marca americký prezident Joe Biden v reakcii na nedostatočný prílev humanitárnej pomoci do Pásma Gazy po zemi.

Odvetné kroky izraelskej armády si vyžiadali už viac ako 34-tisíc obetí

Zariadenie bude pozostávať z plošiny umiestnenej na mori na presun pomoci z väčších lodí na menšie plavidlá a z móla, po ktorom ju budú prepravovať na pevninu. Izrael spustil vojenskú operáciu v Pásme Gazy v reakcii na útok hnutia Hamas na izraelské územie zo 7. októbra, pri ktorom zahynulo vyše 1150 ľudí a najmenej 250 bolo podľa izraelských úradov unesených. Odvetné kroky izraelskej armády v Pásme Gazy si odvtedy vyžiadali už viac ako 34.000 obetí, vyplýva z údajov ministerstva zdravotníctva v Gaze.

Viac o téme: Humanitárna pomocDodávkyUSAGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu