Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Alarmujúca situácia v slovenskom zdravotníctve: Problém s nedostatkom lekárov sa prehlbuje!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Getty Images)

BANSKÁ BYSTICA - V krátkom čase v Banskobystrickom samosprávnom kraji zaniknú dve pneumologické ambulancie bez náhrady. Ďalšie dve budú mať dočasne pozastavenú činnosť a jedna je bez lekára. Na kritickú situáciu v sieti poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti navyše upozorňuje aj Žilinský samosprávny kraj. Problémy s nedostatkom zdravotníckeho personálu sú v podstate po celej našej krajine a bez zásadných legislatívnych zmien zo strany štátu sa zrejme budú len zhoršovať.

Banskobystrickému kraju hrozí urgentný nedostatok pľúcnych lekárov a pacientom, že zostanú bez špecialistov a potrebných liekov. Konštatoval to v stredu v Banskej Bystrici predseda BBSK Ondrej Lunter s tým, že ambulancie zatvoria lekári, ktorí ordinovali vo veku nad 70 rokov.

Za posledných desať rokov klesol počet pneumológov v BBSK zhruba o desať. Kraj, MZ aj zdravotné poisťovne vidia, že stav je dlhodobo zlý. "Platby sú nastavené tak, že nestačia na financovanie ambulancií. Vidíme to na vlastnej pneumologickej ambulancii v Detve, kde naša doktorka denne vyšetrí priemerne 20 pacientov, napriek tomu ambulancia každý mesiac generuje stratu 1700 eur. Prišli sme preto so šiestimi požiadavkami, s ktorými apelujeme na MZ," zdôraznil Lunter. Ako dodal, s ministerkou zdravotníctva už o tom hovoril a mali by sa stretnúť v závere týždňa.

Medzi požiadavky patrí predĺženie platnosti odporúčania špecialistu na predpis liekov všeobecným lekárom zo šiestich na 12 mesiacov či uvoľnenie preskripcie liekov na pneumologické ochorenia (chronické) pre internistov a všeobecných lekárov. Rovnako tiež dofinancovanie ambulantného sektora s prihliadnutím na pneumológov, prípadne i zavedenie čiastočných úhrad pacientov.

archívne video

Tlačová konferencia Ministerstva školstva o navýšení počtu študentov lekárskych fakúlt (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Na nedostatok špecialistov upozorňuje aj Žilinský samosprávny kraj

Hovorkyňa ŽSK Eva Lacová upozornila, že bez systémového riešenia zo strany štátu hrozí zhoršovanie prístupu pacientov k zdravotnej starostlivosti. Lacová zdôraznila, že na súčasne prevádzkované špecializované ambulancie je vyvíjaný veľký tlak, ktorý v mnohých prípadoch presahuje únosné pracovné zaťaženie lekárov. "Zároveň neustále rastie priemerný vek lekárov špecialistov," povedala.

Predsedníčka ŽSK Erika Jurinová uviedla, že riešením problému nedostatku lekárov sa kraj intenzívne a dlhodobo zaoberá. Povedala, že sa snažia motivovať a finančne podporiť mladých lekárov programom na stabilizáciu lekárov v Žilinskom kraji. Dodala, že od roku 2018 do stabilizačných programov investovali 1,2 milióna eur.

Alarmujúca situácia v slovenskom
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatok špecializovaných ambulancií podľa Lacovej nie je možné vyriešiť bez zásadných legislatívnych zmien zo strany štátu. Tiež bez zmeny financovania zo strany zdravotných poisťovní a rozšírenia kompetencií pre samosprávne kraje pri tvorbe ambulantnej siete. "Podporné programy zo strany ŽSK pomáhajú stabilizovať sieť zdravotnej starostlivosti, ale nedokážu zabezpečiť dostatok absolventov v príslušných špecializovaných lekárskych odboroch," zhodnotila hovorkyňa.

Ministerstvo pripravuje zmeny

Z komunikačného odboru rezortu zdravotníctva v reakcii ubezpečili, že pripravujú audit plnenia personálnych normatívov v ambulantných a ústavných zdravotníckych zariadeniach. Na základe toho má ministerstvo v pláne upravovať kompetencie jednotlivých zdravotníckych povolaní.

"Rezort už upravoval kompetencie vybraných zdravotníckych pracovníkov, konkrétne praktickú sestru - asistenta. Pokračujú práce na úprave kompetencií sestry a pôrodnej asistentky a následne aj ostatných zdravotníckych pracovníkov. Naším cieľom je udržať absolventov a zastaviť odchod skúsených zdravotníkov zo systému," informovali z komunikačného odboru.

Zuzana Dolinková
Zobraziť galériu (3)
Zuzana Dolinková  (Zdroj: Topky/Vlado Anjel)

Ďalej dodali, že pripravujú definíciu novej verejnej minimálnej siete poskytovateľov špecializovanej ambulantnej starostlivosti. Zadefinujú tak, kde, koľko a akých ktorých špecialistov je potrebných na zabezpečenie kvalitnej a dostupnej zdravotnej starostlivosti. Zároveň deklarovali, že umožnia lekárom špecialistom získať podporu na vznik nových ambulancií v nedostatkových regiónoch a modernizáciu prístrojového vybavenia už existujúcich ambulancií vybraných odborností. Ďalšou z priorít je aj zavedenie nového katalógu zdravotných výkonov pre ambulantný sektor. Pripomenuli, že jedným z nástrojov riešenia nedostatku lekárov je aj rezidentské štúdium.

Viac o téme: Banskobystrický krajŽilinský krajMinisterstvo zdravotníctva SRNedostatok lekárov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu