Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Európa čelí novej vlne TERORIZMU: Hrozbou už nie je len Islamský štát! ÚTOKY majú jasné ciele

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

HAMBURG/ŠTOKHOLM – Európa je ohrozená viac ako sa zdá na prvý pohľad. Súčasná situácia na medzinárodnej scéne burcuje teroristické organizácie k plánovaniu väčšieho počtu útokov, ktoré sú zamerané na určitú skupinu obyvateľstva. Priamo s tým súvisí aj vojna v Pásme Gazy medzi izraelskou armádou IDF a teroristami z Hamasu. Židia po celej Európe boli v takomto ohrození ešte z čias druhej svetovej vojny.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Niektoré európske krajiny vyhlásili, že na ich území boli zmarené teroristické útoky. Ako informuje The Wall Street Journal (WSJ), teroristi sa mali vydávať za utečencov z Blízkeho východu alebo Afriky, čím vyvolali už aj tak napätú situáciu okolo migračnej krízy. V decembri 2023 mala rakúska a bosniacka polícia zadržať skupiny afganských a sýrskych utečencov, ktorí do Európy pašovali zbrane a muníciu. 

Ciele v Európe

V rámci vyšetrovania sa zistilo, že zadržaní mali v mobiloch fotografie židovských a izraelských cieľov v Európe. Policajné zložky dospeli k názoru, že ich motivovala najmä vojna v Pásme Gazy. Cieľmi útokov mali byť okolo Vianoc katedrála v Kolíne nad Rýnom či dokonca Dóm sv. Štefana vo Viedni. 

V pondelok 11. marca sa ozvalo Taliansko. Miestne úrady informovali o zadržaní troch Palestínčanov, ktorí čelia podozreniu z členstva v radikálnej Brigádnej skupine mučeníkov Al Aksá (Martyrs Brigade of Al-Aqsa) na Západnom brehu Jordánu. Európa a Spojené štáty americké ju označili za teroristickú organizáciu. "Na zozname mali hneď niekoľko civilných a vojenských cieľov v Európe," uviedla podľa WSJ talianska polícia. 

Súčasná situácia na európskom kontinente je z pohľadu hrozby terorizmu viac ako napätá. Bezpečnostné zložky jednotlivých krajín už nečelia len útokom od Islamského štátu, Chorasanu (nástupnícka teroristická organizácia v Afganistane) a ich spojencom zo Sýrie a Iraku. Čoraz väčšou hrozbou sú stále silnejší Hizballáh (Libanon) a Hamas (Pásmo Gazy). Obe tieto skupiny majú rovnaký cieľ – boj proti židovskému obyvateľstvu. 

Viac o téme: VojnaNemeckoŠvédskoŽidiaHizballáhISIslamský štátHamasPásmo GazyTerorizmusIzrael vo vojne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu