Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

ONLINE Dunaj a Morava stále stúpajú, v noci v Prahe evakuujú asi 5000 ľudí!

Vltava naďalej stúpa Zobraziť galériu (8)
Vltava naďalej stúpa (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Susedné krajiny bojujú s nepriaznivým počasím. Neustávajúci dážď spôsobuje tak v Rakúsku, Nemecku ako aj Česku zvyšujúce sa hladiny riek. Z postihnutých krajín hlásia prvé obete. Sledujte zložitú situáciu s nami.

00:00 Prajeme vám dobrú a ničím nerušenú noc. S aktuálnymi informáciami sa prihlásime opäť ráno. Ďakujeme za vašu priazeň.

23:59 SR: Hladiny riek Dunaj a Morava stále stúpajú. Na niektorých miestach dosahujú úroveň zodpovedajúcu prvému stupňu povodňovej aktivity, informuje o tom SHMÚ. V stanici Bratislava dosahuje hladina toku Dunaj 699 cm, v stanici Medveďov hladina vystúpila na 663 cm. Hladina toku Morava dosahuje v stanici Devínska Nová ves 537 cm.

Evakuácia bude prebiehať aj v noci

23:34 ČR: V mestskej časti Praha 5 počas noci evakuujú časť Janáčkovho nábrežia. Týka sa to asi 5000 ľudí.

Povinnú evakuáciu vyhlásili aj v Ústí nad Labem. Do 9:00 majú svoje domovi opustiť obyvatelia asi 30 ulíc v mestskej časti Střekov, Neštěrnice a Ústí nad Labem-město.

23:17 ČR: "V súčasnej dobe je zastavená prevádzka na 14 tratiach a na stanici Kolín. Odhaduje sa, že prevádzka sa obnoví v priebehu zajtrajška," informovali pred pár minútami České dráhy.

Zaplavené koľajnice na stanici Kolín. (foto: David Ševčík)
Zobraziť galériu (8)
Zaplavené koľajnice na stanici Kolín. (foto: David Ševčík)  (Zdroj: České dráhy/David Ševčík)

23:06 ČR: Materské, základné aj stredné školy v Prahe zostanú v pondelok zatvorené, nariadil to poverený primátor Tomáš Hudeček. Niektoré školy napriek nariadeniu otvoria.

22:35 SR: Hladina riek Dunaj a Morava pri Devíne v Bratislave naďalej stúpa, pokračujú tam v osádzaní ďalšej časti mobilných protipovodňových hradení. Ako informovala starostka mestskej časti Ľubica Kolková, podľa odhadov stúpajúcej hladiny voda narobí problémy. "Bude to pravdepodobne jedna z tých väčších povodní," odhaduje Kolková. V súčasnosti sa snažia zabezpečiť vrecia s pieskom na ochranu domov na Devínskej ceste.

Osádzanie protipovodňových hradení pri Devíne.
Zobraziť galériu (8)
Osádzanie protipovodňových hradení pri Devíne.  (Zdroj: SITA)

21:48 GER: Úrady v Passau sa obávajú, že hladina Dunaja by mohla vystúpiť až na 11 metrov - počas storočnej vody v roku 2002 dosiahla 10,81 metra. Stúpajúce hladiny riek sa vyliali z brehov v Bavorsku, Sasku aj Bádensku-Württembersku. Pasov, Chemnitz a ďalšie mestá na juhu Nemecka vyhlásili pre povodne poplach.

V Česku si povodne zrejme vyžiadali už tretiu obeť

21:44 ČR: V Trutnove na severe Čiech vylovili z rieky Úpy telo muža. Príčinu jeho smrti určí až pitva, polícia nevylúčila, že by mohlo ísť o obeť povodní. Stalo sa tak po 21:00.

21:40 SR: "Ak dostaneme signál z nemeckého mesta Passau, vieme, že zvýšená hladina rieky zasiahne celé naše územie," konštatoval hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku Ľubomír Krno. Dodal, že je vysoký predpoklad dosiahnutia a prekročenia hodnôt zodpovedajúcich 2. a 3. stupňom povodňovej aktivity, a to na celom úseku Dunaja na Slovensku.

21:31 ČR: V obci Štěchovice pri Prahe vyhlásili evakuáciu všetkých 1800 obyvateľov.

Čitateľka Paulína si na návštevu Prahy nevybrala najlepší čas...
Zobraziť galériu (8)
Čitateľka Paulína si na návštevu Prahy nevybrala najlepší čas...  (Zdroj: Tip čitateľa)

Nachádzate sa aj vy na mieste postihnutom povodňami? Pošlite nám informácie k aktuálnej situácii, fotky a videá na tipy@topky.sk. Ďakujeme.

20:59 ČR: Pražský magistrát vyzval školy, aby v pondelok pozastavili výučbu. Študenti a žiaci sa totiž len s problémami dostanú do škôl kvôli výlukám v doprave.

S vysokou vodou zápasí aj Poľsko

20:29 POL: Plné ruky práce majú aj hasiči v Poľsku, kde za ostatných 24 hodín zasahovali vo viac ako 500 prípadoch, hlavne kvôli zaplaveným pivniciam. 

20:20 ČR: Niektoré rieky by napriek neustávajúcemu dažďu mohli začať klesať alebo kulminovať. Týka sa to napríklad horných tokov Vltavy, Lužnice, Labe, Úpy a Metuje. Dolné toky budú naopak naďalej stúpať, informuje Český hydrometeorologický ústav. Pršať by malo prestať v utorok.

20:17 ČR: Vltava by mala v Prahe kulminovať v pondelok o 7:00 ráno s prietokom 2800 metrov kubických za sekundu, povedal to Tomáš Hudeček, ktorý je poverený výkonom funkcie primátora. Zároveň vyzval ľudí, aby do hlavného mesta Čiech necestovali.

20:10 GER: V nemeckom Passau hrozí storočná voda. Dlhé hodiny zasahujú hasiči a povodňové hliadky s technikou. Zatiaľ sa im však nedarí dostať situáciu pod kontrolu. Chýbajú vrecia s pieskom, protipovodňové steny a čerpadlá.

V Čechách vyhlásili stav núdze

19:43 ČR: Vláda vyhlásila stav núdze s výnimkou Pardubického kraja s platnosťou od 21:00, vyhlásil to premiér Petr Nečas. Vláda na mimoriadnom rokovaní schválila použitie 300 miliónov českých korún.

Na Devíne voda zaplavuje pivnice

19:32 SR: Devín vyhlasuje krízový stav pre stúpajúcu hladinu Dunaja a Moravy. Potvrdila to starostka Ľubica Kolková. "Voda už dosahuje do pivníc domov na Devínskej ceste," povedala Kolková. Práve na tomto mieste mávajú ľudia najčastejšie problémy s vysokou vodou. "Je pravdepodobné, že budú potrebovať vrecia s pieskom. Máme k dispozícii dobrovoľných hasičov a aj Hasičský a záchranný zbor avizoval, že je pripravený okamžite pomôcť," povedala starostka.

19:09 ČR: Ďalšia stovka vojakov poputuje do Prahy. Tisíc vojakov nasadia na likvidáciu povodňových škôd v ostatných regiónoch.

Pred povodňami susedia varujú aj Slovákov

19:03 AUT: Rakúsky vicekancelár a minister zahraničných vecí Michael Spindelegger dnes varoval pred povodňami šéfa slovenskej diplomacie Miroslava Lajčáka.

18:51 SR: Ani Slovensku sa vysoká voda nevyhýba. Pod Devínom a pri Botanickej záhrade na Karloveskom ramene Dunaja v Bratislave sa už osadzujú protipovodňové zábrany. Hladiny Dunaja a Moravy totiž aj naďalej stúpajú. V Devíne sa chystajú vyhlásiť krízovú situáciu.

Pamätník Brány Slobody pod hradom Devín pri sútoku riek Morava a Dunaj je pod vodou.
Zobraziť galériu (8)
Pamätník Brány Slobody pod hradom Devín pri sútoku riek Morava a Dunaj je pod vodou.  (Zdroj: TASR)
Na Devíne začali stavať protipovodňové bariéry.
Zobraziť galériu (8)
Na Devíne začali stavať protipovodňové bariéry.  (Zdroj: TASR)

Karlov most zavreli

18:38 ČR: Krátko pred 18-tou uzavrela v Prahe polícia Karlov most. Stalo sa tak kvôli príjazdu ťažkej techniky. Práve s jej pomocou by sa mali uvoľniť piliere mostu, medzi ktoré sa zachytávajú nánosy, čo brzdí prietok vôd Vltavy.

18:29 ČR:  Pražský dopravný podnik uzavrie od 5:00 úseky metra Dejvice - náměstí Míru, Smíchov - Českomoravská a Pražského povstání - Ládví.

18:00 ČR: Prietok Vltavy bude naďalej stúpať, večer by mohol dosiahnuť 2000 kubických metrov za sekundu, v pondelok až 3000 metrov. V roku 2002, v čase katastrofálnych povodní, dosahoval 5000.

17:55 ČR: Evakuovali už desiatky občanov, postupne by ich mohli byť tisícky, informuje spravodajská televízia ČT24.

17:40 ČR: Česká vláda sa dnes o 18.00 h zíde v súvislosti s dramatickou povodňovou situáciou v krajine na mimoriadnom zasadaní, informuje internetový server iDNES.cz. Očakáva sa, že kabinet prerokuje aj nasadenie armády v krízových regiónoch.  

V Prahe evakuujú ZOO

17:30 ČR: Začala sa už aj evakuácia zvierat z častí pražskej ZOO. Prebieha prvá etapa evakuácie v spodnej časti. Ako uvádza denník Blesk, začal sa presun goríl do povodňovej veže a do hornej časti sa sťahujú veľké korytnačky, tapíry a ďalšie zvieratá. ZOO bude zajtra zatvorená.

Voda zaplavila niektoré pražské ostrovy, ale aj výpadovku smerom na Roztoky. Krízový štáb rozhoduje o obmedzeniach v doprave, zrejme už od pondelka.

17:10 ČR: Po ďalšom vyznávačovi vodných športov pátrajú policajti a záchranári v rieke Metuje pri Novom Meste nad Metují v okolí Náchoda. Nešťastník sa tu prevrhol pri zjazde s loďou a zmizol v masách vody. Šance na jeho záchranu sa každou minútou zmenšujú. Už dlhší čas figurujú na zozname nezvestných aj traja ďalší vodáci, jeden z nich už od piatka. Zmizli v rozvodnených riekach Úslava a Berounka.

17:00 AUT: Viedeň podnikla všetky preventívne opatrenia a pripravuje sa na veľkú vodu. Podľa APA je pripravená na prietok 14.000 metrov kubických vody /sekundu, ktorého výskyt je štatisticky pravdepodobný raz za rádovo tisícky rokov.

Po žene našli v troskách mŕtveho aj muža

16:55 ČR: Okolo pol piatej sa záchranárom podarilo dostať spod trosiek zosunutej chaty, v ktorej našli pred pár hodinami mŕtvu ženu, aj ďalšie telo – tentoraz muža.

16:00 ČR: V Prahe začali s evakuáciou nemocnice Na Františku.

Po zosuvoch bahna našli v Rakúsku prvú obeť

15:45 AUT: Dramatické rozmery nadobúda povodňová situácia v Rakúsku. Podľa tamojších expertov možno v povodí Dunaja, na horno- i dolnorakúskom úseku tohto veľtoku rátať so storočnou vodou, podobne ako v auguste 2002.

Vývoj na rakúskom úseku Dunaja sa precízne monitoruje, na jeho dolnorakúskom úseku platí už niekoľko hodín maximálny stupeň pohotovosti všetkých hasičských útvarov. Mobilné zariadenia na ochranu pred záplavami sú tam na maximálnej úrovni.

15:40 AUT: Prvú obeť hlásia po zosuve bahna z obce St. Johann v spolkovej krajine Salzbursko, kde masy zasypali troch ľudí. Jedného z nich sa záchranárom podali dostať spod bahna už bez známok života, potvrdil policajný hovorca Anton Schentz. Ďalšie najmenej dve osoby zostávajú v alpskej republike nezvestné.

Uzavreli osem staníc pražského metra

15:37 ČR: Dopravný podnik v Prahe uzavrel osem staníc na troch trasách pražského metra. Ide o stanice  Staroměstská a Malostranská na trase A podzemnej železnice, stanice Florenc, Křižíkova, Invalidovna a Palmovka na trase B metra a stanice Florenc, Vltavská, a Nádraží Holešovice na trase C.

15:35 AUT: Vodný živel výrazným spôsobom poškodil infraštruktúru na mnohých miestach a narušil tak plynulosť cestnej, ako aj železničnej dopravy. V Melku chystajú evakuáciu. Evakuácie sú v plnom prúde aj v Marbachu, Emmersdorfe a časti Hinterhaus v obci Spitz v okrese Krems, ako aj v Dürnsteine. Viacero obcí evakuovali aj v Hornom Rakúsku.

Salzburg
Zobraziť galériu (8)
Salzburg  (Zdroj: SITA)

15:20 ČR: Do Prahy už dorazila armáda. Vojaci sú pripravení pomáhať v krízovej situácii.

15:10 ČR: Tretí stupeň povodňovej aktivity, teda stav ohrozenia, vyhlásilo podľa spravodajskej televízie ČT24  50 miest v ČR.

14:50 ČR: Hasiči z českej metropoly už skôr informovali, že prestávajú odčerpávať vodu zo zaplavených pivníc a sústredia sa na záchranu ľudských životov.

13:20 ČR: Stavba protipovodňových zábran v Prahe si vyžiada podľa ČT24 až 50 hodín.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu