Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Speváčka Vondráčková prežívala hrôzu: Jej rodičov vyplavila voda z domu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: HZS Praha, Česká televize)

PRAHA - Ničivé záplavy zasiahli aj do života známej českej speváčky Lucie Vondráčkovej (33). Jej otca Jiřího Vondráčka (62) so ženou Hanou Sorosovou vyhnala z domu v prážskom Hostivaři veľká voda, ktorá počas víkendu zasiahla celú metropolu. Informoval o tom český denník Blesk.

Rodičov Vondráčkovej z rodinného domu, v ktorom bývali len tri roky, vyplavil vyliaty potok Botič. Katastrofa ich zastihla nepripravených, z domova si stihli zobrať len zopár tašiek s najpotrebnejšími vecami a štvornohého domáceho miláčika. Hasiči ich potom na člnoch odviezli do bezpečia.

Vystrašených a vyčerpaných manželov vysadili na okraji vyliateho potoka, odkiaľ sa presunuli k synovi. Keď sa dozvedeli, že kompetentní o príchode veľkej vody vedeli hodiny dopredu a nikoho neupozornili, vyvolalo to v nich neopísateľný hnev. "Keď počujem, že už o tretej ráno vedeli, aká veľká tá povodeň bude, som neskutočne vytočený," povedal zdrvený Vondráček. Ak by o tom vraj vedel, mohol vziať do bezpečia oveľa viac dôležitých vecí, ako napríklad aj auto.

Speváčkou Luciou správa o smutnom osude rodičov otriasla. "Samozrejme o tom viem, avšak presun do miniatúrneho bytu priamo pri Vltave by to nevyriešil. Našli sme preto iné riešenie," uviedla Vondráčková s tým, že rodičia našli útočisko u syna.

Záplavy zasiahli Pražanov v Hostivaři nepripravených

O všetky osobné veci, rodinné fotky a nábytok prišla aj Eva Patáková, ktorej dnes zaplavil rozvodnený potok Botič zrekonštruovaný dom v Pražskej ulici neďaleko Hostivařského námestia. Pred blížiacou sa povodňou ju varovali ráno telefónom až príbuzní. Skôr ako sa stihla zbaliť a začať vypratávať, voda zaplavila celé prízemie. Nešťastná žena sa snažila domov vrátiť, no nebezpečný prúd ju nepustil dnu.

"Nikdy nás nikto nevaroval, ani v roku 2002. Vtedy sme mali v našom obydlí asi dvadsať centimetrov, žiadny problém. Ale teraz je to horšie ... Prišlo to počas hodiny a nemali sme vôbec čas nič urobiť," povedala Patáková. "Volala som hasičov, ale tí nám nič do telefónu nepovedali," dodala jej dcéra. Sťažujú sa, že ich úradníci, správa Hostivařskej priehrady ani polícia včas na nebezpečenstvo neupozornili.

S napätím a obavami sledovali celý deň stúpajúcu hladinu Botiča aj obyvatelia neďalekej Záběhlickej ulice. Desiatky ľudí tu plnili vrecia s pieskom, ktoré mali zabrániť vyliatiu rozbúreného Botiča do ulice.

Pre všetky české kraje s výnimkou Pardubického sa dnes vláda rozhodla vyhlásiť stav núdze. Začal platiť od 21:00. Povodne majú už dve potvrdené obete, ďalší štyria ľudia sú nezvestní. Najvyšší povodňový stav je v päťdesiatke miest a desiatky ciest a železničných tratí sú uzavreté. V hlavnom meste sa uzavrelo aj osem staníc metra a desiatky ľudí vrátane pacientov z pražskej nemocnice Na Františku evakuovali.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu