Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Víkend extrémov: Povodne, mínusové teploty a podivný úkaz nad Šaľou!

Na západe Slovenska sa sformoval zvláštny úkaz. Zobraziť galériu (7)
Na západe Slovenska sa sformoval zvláštny úkaz. (Zdroj: Tip čitateľa)

BRATISLAVA – Už od piatku sledujeme, ako výdatné dažde najmä v strednej Európe spôsobujú ľuďom na čele vrásky. Neustále stúpajúce hladiny riek, prízemné mrazy a napokon tornádo na oblohe? To všetko sa udialo v priebehu pár dní.

 

Vaše tipy

O extrémy v počasí rozhodne nie je núdza. Už len samotný fakt, že na začiatku júna by sme v bytoch potrebovali zakúriť, je toho jasným dôkazom. V sobotu Slovenský hydrometeorologický ústav dokonca prekvapil správou, že nad ránom zaznamenali v Kuchyni pri Malackách zaznamenali prízemný mráz.

V Kuchyni v sobotu namerali -2,3 °C

Teplota vzduchu v Záhorskej nížine položenej 213 metrov nad morom bola len -2,3 °C. „Na danú ročnú dobu sa jedná o mimoriadny jav, pretože prízemný mráz sa v júni v nížinách Slovenska vyskytuje len veľmi výnimočne,“ informoval SHMÚ. Spôsobila to pomerne hlboká tlaková níž, vďaka ktorej bol vzduch nad strednou Európou veľmi chladný.

Laponsko, domov Santa Clausa, zažíva horúce leto

Obyvatelia severného Fínska naopak zažívajú rekordne vysoké teploty. V najsevernejšej obci krajiny Utsjoki v piatok namerali 30,5 °C, čo je najvyššia májová teplota v histórii meteorologických meraní v oblasti Laponska. Severné Fínsko sa tak prekvapujúco stalo jednou z najteplejších oblastí Európy.

Aj Moskve na nedeľu predpovedali príjemných 26 °C, obyvateľov sibírskeho Kemerova však naopak zaskočilo sneženie a teploty pod nulou. „Sneh v júni nie je v našej oblasti vôbec typický,“ tvrdia miestni meteorológovia.

Povodne sužujú stred Európy

Veľkú časť Európy však sužujú nízke teploty, dážď a povodne. Výdatné zrážky a stúpajúce hladiny riek spôsobujú veľké problémy najmä strednej Európe a juhu Nemecka. Povodne si v Rakúsku ako aj Česku vyžiadali prvé obete, prebiehajú nevyhnutné evakuácie a zasahuje armáda.

Vzhľadom na to, že sa Dunaj rozvodnil už v Nemecku, môžeme očakávať, že problémy nastanú aj na Slovensku. Pozdĺž celého povodia Dunaja platí výstraha 2. stupeň pred povodňami. Dôkazom toho sú zaplavené pivnice na Devíne, kde už prezieravo osadili mobilné protipovodňové hradenia.

Tornádo na Slovensku?

Aby toho nebolo málo, na západnom Slovensku sa v nedeľu poobede na oblohe sformoval zaujímavý úkaz. Viacerí čitatelia nás o tom informovali prostredníctvom adresy tipy@topky.sk, za čo im ďakujeme. Takto zdokumentovali zaujímavý jav na oblohe:

foto: Štefan
Zobraziť galériu (7)
foto: Štefan  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Tornádo?  Fotené zo Šale smerom na Vlčany dnes o 16:20.“

foto: Patrik Veselka z Horného Trhovišťa
Zobraziť galériu (7)
foto: Patrik Veselka z Horného Trhovišťa  (Zdroj: Tip čitateľa)
Víkend extrémov: Povodne, mínusové
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

„Dobrý deň. Posielam vám fotografie nafotené 2. 6. 2013 pri Hlohovci o 16:43. Pohľad je smerovaný na juhozápad smerom na Trnavu. Domnievam sa že išlo o tornádo v začiatočnom štádiu.“

foto: Miloš
Zobraziť galériu (7)
foto: Miloš  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Dobrý deň, dnes sa mi niečo pred 17. hod. podarilo odfotiť pri obci Bučany neďaleko Trnavy lievik tornáda, našťastie bol ďaleko od zeme.. Bolo to tesne pred príchodom prívalového dažďa.“

foto: Deži G.
Zobraziť galériu (7)
foto: Deži G.  (Zdroj: Tip čitateľa)

Dobrý deň. Zasielam Vám do článku pár fotiek s "mini tornada" nad Šaľou. Fotené pri Žiharci."

foto: Zuzana Valentovičová
Zobraziť galériu (7)
foto: Zuzana Valentovičová  (Zdroj: Tip čitateľa)

„Dnes v popoludňajších hodinách som spozorovala prírodný úkaz pri Trnave.“

 

foto: Martin
Zobraziť galériu (7)
foto: Martin  (Zdroj: Tip čitateľa)

Pod jeho fotkou sa na Facebooku objavil takýto komentár. „Tuba pod cumulonimbusom, vyzerá, že je dosť malá a nedotkne sa zeme, aby sa zmenila na trombu.“

Martin takisto poskytol aj video záznam:

Tornádo nad Šaľou?

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu