Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Vodné dielo Gabčíkovo v pohotovosti: Začalo sa s vypúšťaním Dunaja!

Vodné dielo Gabčíkovo
Vodné dielo Gabčíkovo (Zdroj: SITA)

GABČÍKOVO - V oblasti Vodného diela Gabčíkovo je od 18.00 h vyhlásený 2. stupeň povodňovej aktivity. Toto územie spadá do VII. povodňového úseku, Bratislava – Sap. Od toho istého času je zastavená plavba plavebným opatrením, ktoré vydala Štátna plavebná správa Bratislava. Na území Rakúskej republiky sa nepláva už od nedele od 21.00 h. Informoval riaditeľ VDG Ján Stoličný.

"V súvislosti s predpokladaným vývojom hydrologickej a meteorologickej situácie na Dunaji a na VDG zasadal technický štáb za účasti zástupcov Štátnej plavebnej správy (ŠPS) a ďalších odborníkov Slovenskej elektrárne. Na rokovaní sa zhodnotil súčasný stav objektov VDG a ich pripravenosť na odvedenie povodňového prietoku na stupni Čunovo a Gabčíkovo," povedal Stoličný s tým, že podľa prijatých uznesení ŠPS zabezpečila odtiahnutie lodných zostáv z vodného toku pod Bratislavou. Dodal, že vodná elektráreň zabezpečuje prevádzkyschopnosť všetkých ôsmich turbín tak, aby bol prietok cez prívodný kanál maximálne energeticky využitý. "Na jednej turbíne sa prerušili opravárenské práce," podotkol.

Zástupcovia SVP potvrdili, že obidve plavebné komory v Gabčíkove sú plne funkčné a schopné prevádzky. Vzhľadom na vyhlásený II. stupeň povodňovej aktivity a zastavenie plavby cez VDG obsluha pripravila všetky objekty komôr na odvedenie vysokých vodných stavov tak, aby sa vylúčili, prípadne minimalizovali škody. "V priebehu dnešného dňa závod VDG zabezpečovalo činnosti podľa povodňových plánov (hliadkovú činnosť, manipulácie na objektoch stupňa Čunovo, priesakových kanáloch, čerpacích staniciach – Dedinský ostrov a Bodický kanál). Začalo sa so záplavou ľavostrannej ramennej sústavy Dunaja cez odberný objekt Dobrohošť," vysvetlil Stoličný.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu