Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Art Film Fest pozná víťazov!

Hora bez stromov
Hora bez stromov

Sedemnásty ročník Art Film Festu, ktorý sa konal od 20. do 27. júna v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne, pozná svojich víťazov. V Medzinárodnej súťaži hraných filmov bojovalo o víťazstvo 15 filmov a v Medzinárodnej súťaži krátkych filmov 46 snímok do 30 minút.

Hlavnú cenu festivalu, Modrého anjela za najlepší film, spojenú s finančnou prémiou 15 000 euro, si z Art Film Festu odnáša britský film Hlad režiséra Stevea McQueena, ktorý na minuloročnom Cannes získal cenu za najlepší debut, Zlatú kameru.

Film je všeobecne označovaný jedno z najlepších diel minulého roka. Odohráva sa v roku 1981, kedy sa konflikt v Severnom Írsku stal smrteľne nebezpečným bojom. Dejom sugestívnej drámy je mimobelfastská väznica Maze. Tu sa stretávajú štyria muži – dozorca Raymond Lohan, slúžiaci v jednom z neslávnych blokov, mladý a ustráchaný väzeň Davey Gillen, jeho kamarát a osobný strážca Gerry Campbell a šéf bloku Bobby Sands. Spolu vyhlásia protest - dožadujú sa uznania štatútu politických väzňov, a kvôli tomu odmietajú nosiť žalárne odevy i podstupovať hygienickú očistu. Uznávaný britský vizuálny umelec a debutujúci režisér zobrazuje posledných šesť týždňov v živote politického väzňa. Jeho snímka predstavuje precízny a strhujúci portrét politického násilia.

Snímka Hlad si na konto pripísala aj ´ďalšiu cenu Art Film Festu. Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon s finančnou prémiou 2 500 euro získal hlavný predstaviteľ Hladu, herec Micahel Fassbender z Veľkej Británie. „Za majstrovstvo, profesionalitu a strhujúcí autentický zážitok tvorivého herectva,“ okomentovala porota.

Ocenenie Modrý anjel za najlepšiu réžiu spojené s finančnou prémiou s 5 000 euro získala snímka režiséra Warwicka Thorntona Samson a Dalila. Austrálsky film tento rok ocenili ako najlepší debut Zlatou kamerou v Cannes. Príbeh Samsona, drzého 15-ročného chlapca, a Dalily, skromného 14-ročného dievčaťa, sa odohráva v izolovanej aborigínskej komunite v púštnej oblasti strednej Austrálie. Deň po dni – nič sa nemení, všetko zostáva rovnaké a nikoho nič nezaujíma. V dôsledku náhodnej tragédie sú obaja tínedžeri nútení opustiť domov a vydať sa na cestu do neznáma. Chlapec a dievča čoskoro zistia, že život mimo ich spoločenstva je krutý. Napriek spoločnému hladu a ústrkom nájdu v sebe zaľúbenie. „Za objavnosť a sugestivitu, za perfektné zvládnutie náročnej témy, za neokázalosť i hĺbku výpovede,“ odôvodnila ocenenie päťčlenná porota.

Modrého anjela za najlepší ženský herecký výkon s finančnou prémiou 2500 euro si z Art Film Festu odnáša herečka Nesipkul Omarbekova, ktorá stvárnila hlavnú úlohu vo filme Prírodná tanečníčka. „Za rolu Aidai-apa aj s prihliadnutím na iné kvality filmu ako hľadanie cesty ku koreňom, prírode a rodine,“ hovorí porota.

Špeciálne uznanie poroty získala kórejská snímka Hora bez stromov od režisérky So Yong Kim, o malých dievčatkách, ktorých dni detskej nevinnosti končia klamstvami dospelých, a ktoré sa dojemne snažia objaviť svoje miesto vo svete, ktorý nie je celkom ideálny pre deti.

S titulom Najlepší krátky film a Cenou „Na ceste“ odchádza z Art Film Festu malajzijská snímka Každý deň od režisérky Chui Mui. Hlavná postava Sook Chen sa rozhodla zmeniť svoj život. Opustila prácu, aby niekde inde, čo najďalej od Malajzie – možno v Peru, skúsila niečo nové – napríklad písanie. Je písanie dobrým plánom záchrany (vzťahu) v bludisku seba samej? Pýta sa snímka.

„Každý deň máme možnosť vidieť okolo seba jednoduché príbehy, ale nie každý deň môžeme vidieť film s tak jednoduchým príbehom a zároveň hĺbkou, plný humoru a emócií, jemne vykresľujúci ľudskú povahu, vzťahy a lásku,“ odôvodnila víťazstvo trojčlenná Medzinárodná porota Krátkých filmov, v ktorej rozhodovali poľská historička a teoretička filmu Jadwiga Glowa, rumunský scenárista a režisér Adrian Sitaru a slovenská animátorka, režisérka a producentka Ivana Zajacová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu