Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

VIDEO Princ naložil celému svetu: Stal sa hrdinom generácie, jeho slová majú v sebe pravdu!

Video o skutočných hodnotách dneška upútalo milióny ľudí. Zobraziť galériu (2)
Video o skutočných hodnotách dneška upútalo milióny ľudí. (Zdroj: YouTube)

ST. LOUIS - Raperov poznáme väčšinou ako umelcov, ktorí vo svojich textoch hovoria o tendenčných veciach. Hovoria o rodine, peniazoch, vzťahoch, často vulgárne nadávajú a zvýrazňujú svoje bohatstvo, česť výnimkám. No existujú aj takí, ktorí sa rozhodli apelovať na svojich fanúšikov v pozitívnom smere.

Prince Ea je známy tým, že vo svojich piesňach vyzýva zdravý rozum každého človeka, chce naučiť ľudí vážiť si hodnoty. Jeho najnovší song za týždeň videlo takmer 2,5 milióna ľudí. Pri jeho počúvaní je totiž nad čím sa zamýšľať. Prince Ea sa zameral na novú hrozbu – na mobilné technológie a ich úlohu v každodennom živote.

Tu je preklad textu, ktorý ľudí donútil zastaviť sa a pouvažovať:

„Vedeli ste, že priemerný človek strávi štyri roky života pozeraním sa do svojho mobilného telefónu? Ironické, nie? Ako dotýkaním sa dotykovej obrazovky strácame kontakt. Niet divu vo svete plnom iMacov, iPadov a iPhonov. Toľko I (v ang. Ja, pozn. autora), toľko selfie, nie je dosť Nás a My. Technológia nás robí viac sebeckými a separuje nás ako kedykoľvek predtým. Pretože aj keď sa tvári, že nás spája, spojenie nie je lepšie.

Dovoľte mi, aby som sa vyjadril prvý. Pán Zuckerberg, nechcem byť hrubý, ale mali by ste preklasifikovať Facebook na to, čo skutočne je: Antisociálna sieť. Pretože aj keď máme stále viac priateľov v zozname, sme v skutočnosti bez priateľov, všetci sme osamelí. Pretože naše priateľstvá sú viac zlomené ako obrazovky našich telefónov. Sedíme doma za počítačmi a trávime čas meraním vlastného bohatstva pomocou počtu sledovateľov a liekov. Ignorujeme tých, ktorí nás milujú. Zdá sa, že radšej píšeme nahnevané statusy, akoby sme hovorili s niekým, kto nás môže objať.

Štvem vás? Povedzte mi... Spýtal som sa kamaráta, či by sme sa na druhý deň nestretli tvárou v tvár. Povedal jasne, kedy chceš skypovať? Odpovedal som omg (ang. skratka Oh my God – Oh, môj bože) a srs (ang. skratka Seriously – To vážne?) a potom veľa smh (ang. skratka Shake my head – Pokrútenie hlavou). Uvedomil som si, a čo ja? Nemám dosť trpezlivosti na to, aby som konverzoval bez skratiek?

Toto je generácia ovplyvnená médiami. Rozhovory boli zredukované na snap (niečo ako nový druh jazyka, pozn. autora). Správy majú len 140 znakov. Videá majú šesť sekúnd a vysokú rýchlosť. A vy sa čudujete, prečo je ADD (z ang. Attention Deficit Disorder – porucha pozornosti) na rýchlejšom vzostupe ako 4G LTE (z ang. 4G Long Term Evolution – rýchlosť sťahovania dát pre mobilné telefóny)Ale stiahni si toto: Štúdie ukazujú, že sústredenie sa priemerného dospelého človeka je o sekundu kratšie, ako u zlatej rybičky.

Takže ak ste jeden z mála ľudí alebo vodných živočíchov, ktoré doteraz nezavreli toto video, gratulujem. Nechajte ma ešte povedať, že máte na výber, to áno. Ale toto, jeden z mojich priateľov, toto nemôžeme automaticky opraviť, musíme to urobiť každý sám. Prevziať kontrolu, nevyť kontrolovaný, urobiť rozhodnutie.

Ja? Ja už nechcem pokaziť cenný okamih tým, že ho budem zaznamenávať telefónom. Chcem si ho len uchovať. Už si nikdy nechcem robiť obrázky mojich jedál – chcem ich len zjesť. Už nechcem novú aplikáciu, nový softvér, novú aktualizáciu. A keď chcem zverejniť svoju starú fotku, kto povedal, že musím čakať do štvrtka. Som tak unavený z predvádzania nádhery márnivosti a že som v súlade s prijímaním tejto formy digitálneho šialenstva. Nazvite ma bláznom, ale ja si viem predstaviť svet, v ktorom sa budeme smiať, aj keď budeme mať slabú batériu. Pretože to bude znamenať, že sme o krok bližšie – k ľudstvu.“

Video o skutočných hodnotách
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: YouTube)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu