Sobota8. jún 2024, meniny má Medard, zajtra Stanislava

Izraelská armáda tvrdí, že pri nálete v Džaníne zabila hľadaného muža: USA evakuovali z Gazy 17 svojich lekárov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo)

TEL AVIV - Pri izraelskom leteckom útoku v meste Džanín na západnom brehu Jordánu zahynula najmenej jedna osoba a ďalších osem sa zranilo, uviedlo v piatok večer palestínske ministerstvo zdravotníctva. Podľa izraelskej armády sa obeťou náletu stal "hľadaný terorista", informovala agentúra DPA.

Izraelská armáda v piatok večer oznámila, že na veliteľské centrum miestnej teroristickej siete v Džaníne zaútočila so stíhačkou a vrtuľníkom. Zabitý muž bol podľa nej zodpovedný za sériu teroristických útokov vrátane vraždy 32-ročného izraelského civilistu Meira Tamariho v máji 2023.

archívne video

Izraelské jednotky vykonávali cielenú operačnú činnosť na jednom z hlavných výcvikových stredísk. (Zdroj: X/IDF)

Palestínske ministerstvo zdravotníctva uviedlo, že muž prišiel o život pri nálete na budovu. Ôsmi zranení boli v stabilizovanom stave a ošetrovali ich v nemocniciach. Agentúra Reuters nemohla bezprostredne overiť ich identity. Podľa izraelskej armády sa v zasiahnutej budove nachádzalo viacero ozbrojencov. Dodala, že niektorí z nich sa podieľali na streľbe v Džaníne a chceli podniknúť ďalšie teroristické útoky.

DPA eviduje rastúci počet palestínskych útokov na Západnom brehu v uplynulých rokoch. Situácia sa ešte viac vyostrila od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorú rozpútal útok palestínskeho militantného hnutia Hamas na juh Izraela zo 7. októbra 2023. V oblasti zároveň dochádza k častejšiemu násiliu na Palestínčanoch zo strany izraelských osadníkov. Izrael obsadil západný breh Jordánu a východný Jeruzalem počas šesťdňovej vojny v roku 1967. Na tomto území teraz žije okolo 700.000 izraelských osadníkov a asi tri milióny Palestínčanov.

Evakuovali lekárov

Spojené štáty evakuovali v piatok z Pásma Gazy dovedna 17 amerických lekárov, ktorí tam uviazli po tom, ako Izrael obsadil hraničný priechod Rafah, v dôsledku čoho došlo k uzavretiu hranice Gazy s Egyptom. Oznámili to predstavitelia amerického rezortu diplomacie, informuje agentúra AFP. 

Amerických lekárov evakuovali cez priechod Kerem Šalom do Izraela. "Niektorí z amerických lekárov, ktorí uviazli v Gaze, už odišli a dostali sa do bezpečia s pomocou veľvyslanectva USA v Jeruzaleme," informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí USA. Dodal, že rezort je v úzkom kontakte so združeniami, v ktorých pôsobia títo lekári, ako aj s ich rodinami.

Zdroj oboznámený s operáciou uviedol, že traja ďalší americkí lekári, ktorí v Gaze pôsobili v rámci dobrovoľníckej misie, sa rozhodli zostať napriek tomu, že je nejasné, kedy sa im opäť naskytne možnosť z tejto palestínskej enklávy odísť.

Izrael apeloval na Egypt

Priechod Rafah v pohraničí Egypta a Pásma Gazy je uzavretý od 7. mája, keď izraelská armáda prevzala kontrolu nad časťou tohto priechodu, ktorý dovtedy ovládalo palestínske militantné hnutie Hamas. Dovtedy bol priechod akousi hlavnou vstupnou bránou, cez ktorú sa do Gazy dostával tovar aj osoby.

Izrael apeloval na Egypt, aby hraničný priechod s Pásmom Gazy opäť otvoril pre civilistov, ktorí chcú utiecť pred vojnou. Káhira však túto žiadosť zamietla, pričom Izrael obvinila z toho, že odmieta zodpovednosť za humanitárnu krízu v Gaze. Egypt zároveň tvrdí, že vodiči nákladných vozidiel ani humanitárni pracovníci sa necítia bezpečne, keď majú do Gazy prechádzať cez izraelské kontrolné stanovište.

Viac o téme: ArmádaTeroristaUSAIzraelGaza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu