Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Katastrofické VIDEO topenia ľadovcov: Odtrhol sa kus veľkosti celého Manhattanu!

Desivé následky globálneho otepľovania zobrazuje fascinujúce video.
Desivé následky globálneho otepľovania zobrazuje fascinujúce video. (Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA – O globálnom otepľovaní sa hovorí veľa a často. Ľudia si však aj tak nevedia tak úplne predstaviť, aké škody sme na planéte napáchali najmä za posledných sto rokov. Ešte v roku 2008 sa Adam LeWinter rozhodol ukázať ľuďom, aká je realita pomocou záberov topiacich sa ľadovcov.

Niekoľko hodín sledoval konkrétny kus grónskeho ľadovca, o ktorom si myslel, že sa čoskoro musí odtrhnúť. Ani on však nečakal, že pôjde o tak trefnú ukážku následkov klimatických zmien spôsobených skleníkovým efektom. Za 75 minút sa totiž odtrhol kus hrubý asi 900 metrov, ktorý vytŕčal 90 až 120 metrov nad vodou!

Vedci vyrátali, že veľkosťou bol porovnateľný s Manhattanom v New Yorku! Predstavte si, že by šlo nie o ľadovec v neobývanej časti, ale o metropolu. Koľko ľudí by zahynulo pri takom masívnom útoku prírody na obyvateľstvo Zeme? Vedci a klimatológovia sa k jeho práci neustále vracajú, aby deklarovali, aké dôležité sú zmeny v oblasti životného prostredia.

Ľadová realita desí

Adamovo video v roku 2012 vyhralo aj prvú cenu na Sundance Film Festivale a ďalších 30 cien na podobných súťažiach. Originálna pieseň k tomuto dokumentu bola dokonca nominovaná na najlepšiu pôvodnú pieseň Academy Award.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu