Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Počet migrantov smerujúcich do Európy klesol: Rakúsko chce zavretie balkánskej trasy

Ahmet Davutoglu
Ahmet Davutoglu (Zdroj: SITA)

ANKARA - Turecký premiér Ahmet Davutoglu v nedeľu uviedol, že došlo k zníženiu počtu migrantov smerujúcich do Európy, pripustil však, že tento pokles nebol "dramatický". Informovala o tom agentúra AP.

Davutoglu novinárom pred odletom na mimoriadny summit Európskej únie a Turecka o riešení migračnej krízy, ktorý sa bude konať dnes v Bruseli, povedal, že pomalé znižovanie počtu migrantov je dôsledkom stupňujúcej sa krízy v Sýrii. 

EÚ prisľúbila Turecku pomoc v celkovej výške troch miliárd eur na zlepšenie podmienok, v ktorých žijú utečenci v krajine, a to v rámci dohody zameranej na obmedzenie ich prílevu do Európy. Obe strany budú na summite podľa Davutogla hovoriť aj o stanovení počtu utečencov, ktorých by mali z Turecka presídliť do európskych krajín. 

Turecký líder uviedol, že projekty, ktoré budú financované z peňazí EÚ, ako sú výstavba škôl a nemocníc pre sýrskych utečencov v Turecku, sa rozbehnú už čoskoro. 

Agentúra DPA s odvolaním sa na zdroje z nemeckej vlády informovala, že Davutoglu sa po príchode do Bruselu stretol v nedeľu večer s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. Na rozhovoroch o otázkach týkajúcich sa utečeneckej krízy sa zúčastnil aj holandský premiér Mark Rutte, ktorého krajina v tomto polroku predsedá Rade EÚ. 

Schôdzka mala byť súčasťou príprav na dnešný summit. Predsedovia vlád k stretnutiu neposkytli vyjadrenie. 

Migranti môžu nájsť ochranu aj v Grécku

Pred dnešným summitom EÚ a Turecka o utečeneckej kríze obhajoval rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz uzavretie tzv. balkánskej trasy, ktorú využívajú migranti na ceste z Grécka do strednej Európy.

Štáty ako Rakúsko, Nemecko alebo Švédsko by nemohli prijať všetkých ľudí, ktorí tam chcú prísť, uviedol Kurz v nedeľu večer vo vysielaní nemeckej televízie ARD. Lídri na mimoriadnom summite podľa neho potvrdia, že balkánska trasa ostane uzavretá a že politika nekontrolovaného prepúšťania migrantov cez územia jednotlivých štátov sa skončila, informovala agentúra DPA.

V súvislosti s tisícami migrantov uviaznutými na grécko-macedónskej hranici Kurz povedal, že ľudia môžu hľadať ochranu aj v Grécku ako členskej krajine EÚ. Grécko má na svojom území v prepočte na obyvateľa oveľa menej utečencov než napríklad Rakúsko a čoskoro môže okrem toho rátať s rozsiahlou podporou únie, zdôraznil.

Nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas uviedol, že štáty nemôžu uzavieraním hraníc vyriešiť celosvetové migračné problémy, navyše to vedie k "reťazovým reakciám". Utečenci musia byť podľa neho v Európe rozdelení, pričom je potrebné bojovať proti príčinám, pre ktoré utekajú z domovov - a v tomto kontexte je prímerie v Sýrii po piatich rokoch občianskej vojny veľmi dôležité.

Viac o téme: Ahmet Davutoglu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu