Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Kontroverzný návrh z Rakúska: Utečencov nesmieme ani len pustiť na kontinent!

Sebastian Kurz
Sebastian Kurz (Zdroj: SITA)

VIEDEŇ - Rakúsky minister zahraničia Sebastian Kurz navrhuje, aby Európska únia bránila žiadateľom o azyl v priamom vstupe na kontinent tým, že ich zadrží na ostrovoch. Brusel by sa tak inšpiroval modelom, ktorý zaviedla na odrádzanie migrantov od príchodu Austrália a ktorý je medzinárodnými organizáciami hájacimi ľudské práva ostro kritizovaný.

"Európska únia by si mala vziať príklad z aspektov austrálskeho modelu," povedal konzervatívny minister v dnešnom vydaní denníka Die Presse. Austrálske námorníctvo systematicky odháňa plavidlá s utečencami od svojich brehov. Tých, ktorí sa už k pevnine dostanú, umiestňujú do táborov napríklad v Papue-Novej Guinei alebo na tichomorskom Nauru či na Vianočnom ostrove v Indickom oceáne, a to do doby, než sa vybavia ich žiadosti o azyl.

Tento austrálsky model nemožno podľa ministra Kurze úplne verne kopírovať, ale jeho zásady platia aj pre Európu. Šéf rakúskej diplomacie vyjadruje opakovane pochybnosti o budúcnosti migračnej dohody EÚ s Tureckom z tohtoročného marca, ktorá má za cieľ okrem iného zastaviť migračný tok do Európy.

Európska únia už tento model v zásade v praxi využíva: utečenci smerujúci z Líbye do Talianska končia väčšinou na ostrove Lampedusa a utečenci, ktorí sa ešte pokúšajú dostať z Turecka do Grécka, zadržujú úrady na gréckych ostrovoch na východe Egejského mora.

Podľa Kurza by EÚ mala jasne stanoviť, že tí migranti, ktorí sa budú pokúšať neregulárne dostať do Európy, by mali automaticky strácať právo na to, aby požiadali o azyl. Odradí to podľa neho ďalších, ktorí sa k ceste ešte len chystajú.

Rakúsko prijalo vlani okolo 90.000 žiadateľov o azyl, ktorí sa dostali do Európy cez Turecko a Grécko. Začiatkom roku sa Viedeň dohodla s ďalšími štátmi ležiacimi na takzvanej balkánskej trase k uzavretiu hraníc pre ďalších utečencov, ktorí potom uviazli v Grécku.

Viac o téme: Die PresseUtečenciSebastian Kurz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu