Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Do všetkých krajín EÚ vrátane Slovenska príde rovnaký list: Obsahom je migračná kríza

Donald Tusk
Donald Tusk (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Komplexnú informáciu o prístupe a doteraz prijatých opatreniach na riešenie migračnej krízy, ako aj výzvu všetkým členským krajinám Európskej únie, aby splnili svoje skoršie záväzky a realizovali v minulosti prijaté opatrenia, mal obsahovať list, ktorý sa dnes do všetkých členských štátov EÚ chystali rozoslať predseda Európskej rady Donald Tusk a predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. Informovala o tom agentúra MTI.

Európska komisia (EK) paralelne s tým prisľúbila, že odteraz s dennou periodicitou bude zverejňovať údaje o plnení záväzkov jednotlivými členskými štátmi a miere realizácie aspektov tzv. Európskeho migračného harmonogramu zverejneného v máji. 

EK pripomenula, že v septembri sa rozhodlo aj o opatreniach, ktoré treba prijať prioritne - podľa možností v priebehu šiestich mesiacov, a že o ich podpore ubezpečila aj Európska rada. 
Grémium, ktorému predsedá Jean-Claude Juncker, zverejnilo, koľko finančných prostriedkov prisľúbili členské krajiny od 23. septembra do osobitého fondu pre Afriku a Sýriu, respektíve koľko ponúkli v podobe humanitárnej pomoci pre Svetový program výživy, Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR) alebo v iných formách. 

Zo zverejnených údajov vyplýva, že z očakávaných 5,6 miliardy eur tvorí bruselský rozpočet 2,8 miliardy. Členské štáty ponúkli 515 miliónov eur, pričom najštedrejšie prísľuby prišli z Berlína, Londýna a Paríža. Chýba však oveľa viac ako dve miliardy eur. 

EK zverejnila aj aktualizované údaje o relokácii migrantov. Vyplýva z nich, že zo 160.000 utečencov, ktorých treba v priebehu dvoch rokov premiestniť z Grécka, Talianska a táborov mimo územia EÚ, sa doteraz podarilo premiestniť iba 86 osôb do Fínska a Švédska. Záchytné centrá, respektíve príbytky pre utečencov zriadili už v polovici členských krajín, a to v celkovom počte 1375. 

Z údajov o vrátených žiadateľoch o azyl, ktorí nesplňali podmienky hostiteľskej krajiny, vyplýva, že Taliansko vrátilo v októbri do Egypta a Tuniska 153 ľudí, z Grécka nevrátili nikoho. Viacero členských štátov vrátilo do krajín pôvodu prostredníctvom agentúry Frontex 569 osôb.

Francúzsko a Rakúsko sú za európske riešenia utečeneckej krízy

Francúzsko a Rakúsko sú za európske riešenia utečeneckej krízy. Vyplýva to zo slov francúzskeho prezidenta Francoisa Hollanda a rakúskeho spolkového kancelára Wernera Faymanna po ich dnešnom stretnutí v Paríži. Hollande zdôraznil, že v Európe nesmú vyrastať múry alebo bariéry, kým Faymann pripomenul, že riešením nemôže byť "odklonenie" utečencov cez starý kontinent. 

Obaja politici sa po hodinovom stretnutí vyslovili za rýchle pokračovanie rokovaní s Tureckom. 
Odpoveď na starosti a problémy obyvateľstva leží výlučne v spoločnom európskom riešení, uviedol Faymann podľa informácií svojej hovorkyne Susanny Enkovej pre agentúru APA. Francúzsko a Rakúsko ťahajú za jeden povraz, ak ide o hľadanie európskych riešení danej problematiky, dodal rakúsky kancelár. Obe strany sa pri tejto príležitosti zhodli na nutnosti lepšej ochrany vonkajších hraníc Európskej únie. Francúzsky prezident Francois Hollande sa pred troma dňami stretol v Paríži na konferencii o digitálnej ekonomike aj s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou. 

Ako následne informoval Elyzejský palác, obe strany zaujímajú v otázke migračnej krízy, ako aj v otázkach z nej vyplývajúcich politických úloh a pomoci tzv. frontovým krajinám rovnaké postoje. Na stretnutí sa hovorilo o problematike utečencov aj s ohľadom na nedávny summit hláv balkánskych štátov, cez ktoré prechádza tranzitná trasa migrantov. Faymann, ktorý je v permanentnom telefonickom kontakte s viacerými vrcholnými predstaviteľmi európskych krajín, sa s Angelou Merkelovou stretne opätovne 19. novembra.
 

Viac o téme: Jean-Claude JunckerDonald TuskFrancois Hollande
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu