Streda22. máj 2024, meniny má Júlia, Juliána, Rita, zajtra Želmíra

Čoho sa ľudia najviac boja? Toto je päť najčastejších strachov

PR článok Zobraziť galériu (4)

Keď som pripravovala a písala moju novú knihu Končím so strachom, robila som si prieskum o tom, čoho sa ľudia najviac boja. Zistila som, že aj keď to pomenovali inými slovami, ich strachy boli podobné a zužovali sa na niekoľko základných strachov. Výsledkom je 5 najčastejších strachov, ktoré ľudia majú.

1. Strach zo zlyhania a neúspechu

2. Strach z odmietnutia a neprijatia okolím 

3. Strach o blízkych ľudí 

4. Strach zo starnutia a zo smrti

5. Strach prezentovať pred ľuďmi

Ako vzniká strach?

V knihe Končím so strachom tomu venujem celú kapitolu. Svojou praxou a na základe vlastných životných skúseností som zistila nasledovné: Najviac strachov a limitácií však vzniká v detstve, kedy si formujete predstavu o živote a názory, prijímame a modelujeme nastavenia a postoje z najbližšieho okolia. Je tak nespočetne veľa situácií, v ktorých si niečo, možno aj nepodstatné ako dieťa vyhodnotíte limitujúco a nikto okolo vás o tom ani nemusí vedieť, lebo ani vy o tom už neviete. A takto vo vás vznikajú strachy a obmedzenia, s ktorými sa v živote musíte potom vyrovnať. Ak by ste chceli od života niečo lepšie a viac, musíte sa oslobodiť od svojho strachu, ktorý je zdrojom nedostatku.

Prečo ľudia majú strach?

Buď sa boja o budúcnosť, alebo sa boja minulosti. Prvé ešte nie je relevantné, lebo sa to ešte nestalo a druhé už nie je relevantné, lebo sa to stalo a nedá sa to zmeniť. Ľudia aj napriek tomu znovu a znovu vo svojich hlavách a myšlienkových príbehoch prežívajú a obávajú sa niečoho, čo sa ešte nestalo alebo už je to minulosťou, a tým negatívne ovplyvňujú svoju budúcnosť. To, čoho sa väčšinou boja, sa pritom ešte nedeje, je to iba predstava a jedna možnosť z mnohých, ako to môže dopadnúť.

Ľudia sa najviac strachujú, keď nemajú vysporiadanú svoju minulosť, staré nastavenia, programy a chápanie ľudí a sveta naokolo. Ak neobnovujete svoje názory a vnímanie sveta, ak neprekonávate hranice svojho komfortu a osobnostne nerastiete, budete mať väčšiu tendenciu sa strachovať a strach bude mať nad vami väčšiu silu.

Ako píšem v knihe Končím so strachom: Strach je indikátor toho, že vstupujete do niečoho v živote, čo je pre vás nové a nepoznané. Alebo ste narazili na limitáciu, či blok z vašej minulosti, ktorú potrebujete prekonať, aby ste mohli naplniť svoj nový sen, túžbu alebo cieľ.

Oslobodiť sa od strachu znamená nabrať všetku odvahu, silu, energiu, ktorú máte a postaviť  sa proti veľkej vlne starých a sabotujúcich myšlienok, programov a emócií, ktoré nechcú odísť a budú za seba bojovať do posledného dychu.

Ak neprekonáte svoj strach, bude vás robiť menšími, bude sabotovať a ničiť vaše vzťahy a limitovať vaše pracovné príležitosti a úspechy. Oslobodiť sa od strachu je príležitosť tvoriť lepšiu budúcnosť a dosiahnuť váš najvyšší potenciál.

Čoho sa najviac bojíte vy?

A čo s tým urobíte?

Dovolíte strachu, aby robil váš život menším alebo naberiete odvahu a oslobodíte sa?

Katarína Zacharová

autorka novej knihy Končím so strachom

_____________________________________________________________

Katarína Zacharová. Od roku 2010 je lektorka, koučka a autorka kníh Ako dostať od života, čo chceme a audioknihy Dobrý pocit. Je zakladateľkou organizácie RealWoman a členkou asociácie transformačných lídrov v Európe, ATL Europe, ktorú založil Jack Canfield v USA. 

Viac o téme: Kniha Končím so strachom
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu