Sobota15. jún 2024, meniny má Vít, zajtra Bianka, Blanka

Atentátnik vyjadril pochopenie pre iných slovenských útočníkov: Vo svojich knihách spomínal aj Fica s Kaliňákom

(Zdroj: Profimedia, Reprofoto/Tip čitateľa)

BRATISLAVA - Muž, ktorý spáchal atentát na slovenského premiéra Roberta Fica, vo svojich knihách vyjadril pochopenie pre iných dvoch útočníkov na Slovensku, spomínal iné hromadné vraždy vo svete, zamýšľal sa nad prijateľnosťou násilia a k Ficovi napísal, že ho možno dá na súd.

Informuje o tom Denník N. Strelec mal tiež zjavne rasové predsudky voči Rómom. 71-ročnému spisovateľovi a aktivistovi Jurajovi Cintulovi hrozí za pokus o vraždu doživotie.

Strelec v jednej zo svojich kníh vyjadril porozumenie pre Ľubomíra Harmana, ktorý v roku 2010 zabil sedem ľudí a viac ako desiatku ďalších zranil, ako aj pre mestského policajta Milana Juhásza, ktorý v roku 2012 zastrelil troch ľudí a ďalších dvoch zranil. Juhászov prípad pútal pozornosť verejnosti a médií aj kvôli tomu, že obete patrili k rómskej rodine.

archívne video

Muža obvineného z pokusu o vraždu premiéra vzali do vyšetrovacej väzby (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

Spomínal aj Breivika

Útočník vo svojich dielach spomínal aj iné masové vraždy a vrahov vrátane nórskeho atentátnika Andersa Breivika či streľbu v parížskej redakcii satirických novín Charlie Hebdo v roku 2015. Breivik v júli 2011 zabil osem ľudí pri bombovom útoku vo vládnej štvrti v Osle a vzápätí na tábore sociálnodemokratickej mládeže na ostrove Utöya postrieľal ďalších 69 osôb.

Cintula v jednej zo svojich kníh podľa denníka vyslovil obavy z početnej rómskej menšiny na Slovensku a Rómov označil za nádor kriminality. Rómov však tiež velebí a v prológu knihy z roku 2015 s názvom Etafa s podtitulom O Cigánoch a Rómoch písal o tom, že vytvoril "až fiktívne extrémy predstáv (radšej fikcie na papieri ako skutočná tragédia)" a že chce vyvolať konštruktívnu diskusiu nielen kompetentných odborníkov, ale aj laickej verejnosti.

Rozmýšlal, že Fica zažaluje

V knihe písal tiež o tom, že Fica možno zažaluje. Fica súčasne označil výrazom "škrabák", ktorý sa v hovorovej slovenčine hlavne v minulosti používal ako synonymum napríklad pre úradníka. K terajšiemu ministrovi obrany a Ficovmu blízkemu spolupracovníkovi Robertovi Kaliňákovi napísal poznámku "cítim spoluzodpovednosť". O Marianovi Kotlebovi strelec v minulosti písal ako o naivnom, a preto nebezpečnom mužovi. Kotleba hlavne v minulosti patril ku kritikom Rómov.

Viac o téme: KnihyRobert FicoJuraj Cintula
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu