Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Tomanová: Ak je vinník, zaslúži exemplárny trest

Viera Tomanová sa v Handlovej podpisuje do kondolenčnej knihy.
Viera Tomanová sa v Handlovej podpisuje do kondolenčnej knihy.

HANDLOVÁ – Exemplárny trest žiada ministerka práce, sociálnych vecí a rodiny Viera Tomanová v prípade porušenia zákonov či právnych predpisov, ktoré by spôsobili pondelkový výbuch a smrť dvadsiatich baníkov.

Povedala to na tlačovej besede po príchode do Handlovej, kde sa stretne s pozostalými. Tomanová uviedla, že vláda urobila opatrenia, aby sa nehoda dôkladne prešetrila. Do vyšetrovacieho tímu navrhne zo svojho rezortu odborníkov z inšpekcie práce.

“Ak tu boli nejakí vinníci, tak si to zaslúži exemplárne potrestanie a vyvodenie dôsledkov,” povedala ministerka, ktorá nevidí dôvod, aby sa stretávala s vedením Hornonitrianskych baní. “To nie je moja parketa, ale ministerstva hospodárstva. Mojou parketou je postarať sa o obete, o pozostalých po obetiach a pomôcť deťom.” Prípad vyšetruje polícia a Obvodný banský úrad v Prievidzi.

Ministerka sa rozhodla každému pozostalému vyplatiť 800 €, peniaze by mali dostať už v stredu. Pripomenula, že okrem toho majú nárok na príspevky vyplývajúce zo zákona a sociálneho poistenia, ako aj príspevok na pohreb. Príspevok 500 € vyčlenilo aj mesto Handlová. Po 11 banských záchranároch a deviatich civilných baníkoch ostalo 39 detí, z toho 23 nezaopatrených. O odškodnom pre pozostalých bude rozhodovať aj vláda. Premiér Robert Fico povedal, že pozostalí dostanú odškodné, aké dostali pozostalí po závale v Bani Nováky v roku 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu