Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Riaditeľ baní sa stretol s pozostalými, počul výčitky

Peter Čičmanec
Peter Čičmanec (Zdroj: SITA)

HANDLOVÁ – Napätá atmosféra a otázky ako a prečo sa niesli stretnutím pozostalých po mŕtvych baníkoch so šéfom Hornonitrianskych baní v kultúrnom dome v Handlovej. Po hodinovej návšteve to potvrdil generálny riaditeľ spoločnosti Peter Čičmanec.

Médiá na stretnutie prístup nemali. Riaditeľ priznal, že atmosféra poznačila diskusiu a na adresu baní zazneli výčitky, že sú za výbuch zodpovedné. “Zodpovednosti sa nevyhýbame. Jedine objektívne môže byť vyšetrovanie, ktoré sa už začalo,” povedal Čičmanec a zdôraznil, že do vyšetrovacej komisie minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek prizve aj zahraničných expertov. Čičmanec pozostalých informoval aj o prebiehajúcich prácach. Podľa jeho slov sa nezmenil stav, banským záchranárom sa podarilo zatiaľ nájsť deväť z dvadsiatich obetí.

O pozostalých sa naďalej stará intervenčný tím. Jeho člen Radovan Bránik uviedol, že sú v kontakte so všetkými pozostalými. V Handlovej budú do stredy poludnia, starostlivosť o pozostalých následne prevezme centrum pre pozostalých po obetiach banského nešťastia, ktoré zriadilo mesto Handlová v spolupráci so sociálnymi pracovníkmi. Centrum je na mestskom úrade.

Výbuch v bani nastal v pondelok ráno. Predtým tam vznikol požiar, ktorí prišli likvidovať záchranári z Hlavnej banskej záchrannej stanice. Explóziu neprežili dvadsiati ľudia, jedenásť banských záchranárov a deväť baníkov. Tlaková vlna ľahko zranila ďalších deviatich baníkov. Nešťastie sa stalo 330 metrov pod povrchom v časti Východnej šachty, kde sa skončila ťažba 17. júna. Prípad prešetruje polícia aj Obvodný banský úrad v Prievidzi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu