Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Začal sa štátny smútok, noviny vyšli s čiernymi titulnými stranami

Pred Prezidentským palácom spustili vlajky na pol žrde.
Pred Prezidentským palácom spustili vlajky na pol žrde.

BRATISLAVA - Na Slovensku sa dnes ráno začal štátny smútok za obete banského nešťastia v Handlovej, kde v pondelok po výbuchu zomrelo v bani 20 ľudí. Vlajky sú spustené na pol žrde. K smútku sa pridala väčšina denníkov, ktoré vyšli s čiernymi titulnými stranami. Niektoré televízie a rozhlasové stanice upravili svoj program.

Smútok sa začal o 8:00, potrvá do 20:00 večer. Okrem spustených vlajok sa nesmú prevádzkovať hazardné hry.

V Handlovej pri pamätníku venovanému baníkom ešte v utorok večer stovky obyvateľov spomínali na obete nešťastia so zapálenými sviečkami. Ľudia prichádzali k dielu zobrazujúcemu dvoch baníkov aj dnes dopoludnia a k horiacim sviecam a kahancom pridávali ďalšie. Primátor Rudolf Podoba na utorkovej spomienkovej akcii vyzval, aby horeli, kým sa nepodarí z podzemia vyniesť všetky obete. Záchranári podľa informácií z dnešného rána našli zatiaľ 18 z dvadsiatich usmrtených ľudí.

Na mestskom úrade podľa hovorkyne Handlovej Jany Paulínyovej od rána vyzváňali telefóny; volajúci zo všetkých kútov Slovenska kondolovali pozostalým a zaujímali sa, ako môžu pomôcť. "Dostali sme tiež veľa e-mailov vyjadrujúcich sústrasť, solidarita ľudí z celého Slovenska je úžasná," dodala.

Plné ruky práce mali od rána aj pracovníci centra pomoci, ktoré počas dneška navštívili tri rodiny zasiahnuté tragédiou. "K najčastejším patrili otázky týkajúce sa ďalšieho zabezpečenia rodiny či nárokov na vdovské a sirotské dôchodky," priblížila situáciu v centre Paulínyová. Pozostalí sa pýtali aj na to, ako postupovať v prípade splácania úverov; k častým patrili tiež otázky súvisiace s pohrebom.

Mesto spolu s podnikom Hornonitrianske bane zvažujú spoločnú rozlúčku, podľa Paulínyovej však všetko závisí od želania rodinných príslušníkov obetí pondelkovej tragédie. "Rozhodujúce slovo majú príbuzní," zdôraznila. Zatiaľ je na nedeľu dopoludnia naplánovaná zádušná omša za obete v handlovskom katolíckom kostole svätej Kataríny, ktorú bude celebrovať banskobystrický biskup Rudolf Baláž.

Zapálené sviečky pripomínali pondelkovú tragédiu aj na vrátnici podniku handlovskej bane. Nad vchodom visela čierna vlajka.

Nešťastie sa stalo 330 metrov pod zemským povrchom. Obeťami boli baníci a banskí záchranári, ktorí sa snažili uhasiť požiar. Výbuch v Handlovej sa počtom obetí stal jednou z najhorších tragédií v histórii samostatného Slovenska. Štátny smútok tento rok Slovensko vyhlásilo aj po februárovej havárii autobusu pri Polomke, ktorá si vyžiadala 12 životov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu