Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

V Handlovej našli ďalšie obete, spolu už 18

Baňa Handlová
Baňa Handlová (Zdroj: TASR)

HANDLOVÁ - V utorok v noci objavili v hnedouhoľnej bani v Handlovej po pondelkovom výbuchu ďalšie mŕtve telá. Počet nájdených obetí tak stúpol na 18. Dnes ráno to povedala hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

Počet nájdených mŕtvych tiel tak stúpol na 18 z celkovo 20 obetí výbuchu v bani. Nešťastie sa zaradilo medzi najhoršie tragédie v histórii samostatného Slovenska.

Špecializované čaty, ktoré prehľadávajú podzemné priestory, sa podľa Sivákovej dostali do vzdialenosti asi 20 metrov od predpokladaného epicentra explózie. Postup im naďalej komplikovala vysoká teplota, dodala. V zasiahnutom úseku dosahovala podľa informácií z utorka asi 38 stupňov Celzia.

Šesť obetí nešťastia už previezli do bojnickej nemocnice, povedala hovorkyňa. Prostredníctvom DNA testov by sa neskôr podľa Sivákovej mala zisťovať totožnosť obetí.

Príčinu nešťastia bude vyšetrovať banský úrad, polícia i nezávislý tím odborníkov. Podľa vedenia bane výbuch pravdepodobne spôsobili plyny, ktoré sa nahromadili počas požiaru v podzemí. Ten sa snažili muži uhasiť, keď nastala explózia v hĺbke asi 330 metrov pod zemou.

Na tragédiu reagovala vláda vyhlásením štátneho smútku, ktorý sa začal dnes o 8:00 a potrvá do 20:00. Vlajky sú spustené na pol žrde.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu