Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Aktivisti sa opäť sporia s lesníkmi o chemické postreky

(Zdroj: TASR)

BANSKÁ BYSTRICA - Takmer po roku sa ochrancovia prírody zo zoskupenia Vlk opäť sporia s lesníkmi o chemické postreky v Nízkych Tatrách. Podľa aktivistov používa podnik Lesy SR na likvidáciu premnoženého lykožrúta nepovolené prípravky a podali preto podnet na políciu.

Lesníci obvinenie odmietli a tvrdili, že ide len o zhodu názvov na Slovensku zakázaného prípravku s dovezeným, povedala dnes hovorkyňa podniku Anita Fáková. Ochrancovia tvrdili, že Lesy SR pri Malužinej použili zakázaný prípravok FURY 100 EW s obsahom aktívnej látky cypermetrín.

Tá narúša hormonálny systém živočíchov aj človeka a môže spôsobovať rakovinu pohlavných orgánov, uviedlo zoskupenie Vlk. Podľa Fákovej však lesníci používajú prípravok FURY 10 EW, ktorý je povolený a bežne sa používa v poľnohospodárstve. Postrek doviezli z Poľska, kde sa údajne používa pod názvom na Slovensku zakázanej látky a pri prevoze nestihli vymeniť etikety.

Túto informáciu potvrdil aj Emil Krajči z obchodnej firmy F&N Agro Slovensko, ktorá má postrek na Slovensku zaregistrovaný. "Ročne sa s ním u nás strieka približne 100.000 hektárov polí," povedal Krajči. Náčelník lesoochranárskeho zoskupenia VLK Juraj Lukáč toto vysvetlenie odmietol.

"Nech ukážu dokumenty," povedal. Výrobca podľa neho odmietol zverejniť chemické zloženie prípravku vyrábaného v Poľsku pod označením FURY 100 EW, a preto nie je možné tvrdiť, že ide o povolený postrek. Spory lesníkov s ochranármi o ochranu lesa pred drevokazným hmyzom trvajú už niekoľko rokov.

Podľa niektorých odborníkov už poškodil lykožrút viac stromov ako veterná kalamita v roku 2004. Ochrancovia prírody odmietajú zásahy človeka do prírody v chránených územiach a tvrdia, že príroda si s premnoženým hmyzom poradí aj bez ľudskej pomoci. Lesníci naopak varujú, že hrozí takmer úplné vyhynutie smrekových lesov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu