Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

VIDEO Pellegrini si opäť nebral servítku pred ústa: Toto pokrytectvo je hanebné a neslušné! Výzva SZĽH

Peter Pellegrini sa opäť vyjadril k hokejistom v KHL a MS v ľadovom hokeji Zobraziť galériu (3)
Peter Pellegrini sa opäť vyjadril k hokejistom v KHL a MS v ľadovom hokeji (Zdroj: Repro foto Facebook/Peter Pellegrini)

BRATISLAVA - Predseda parlamentu SR a kandidát na prezidenta Peter Pellegrini sa vo svojom najnovšom videu vyjadril k pôsobeniu hokejistov KHL v slovenskej reprezentácii. Vyzval v ňom Slovenský zväz ľadového hokeja, aby dôsledne zvážil svoje stanovisko a neunáhlil sa prijať rozhodnutie, ktoré znemožní hokejistom z KHL reprezentovať našu krajinu na Majstrovstvách sveta v ľadovom hokeji.

Pellegriniho výzva predstaviteľom Slovenského zväzu ľadového hokeja (Zdroj: Facebook/Peter Pellegrini)

"Športovci sú ľudia, ktorí sa živia svojim talentom a len reagujú na ponuky športových tímov," uviedol Pellegrini vo videu. Pripomenul Júliusa Hudáčka, ktorého sa v minulosti verejne zastal s tým, že politika do športu vôbec nepatrí. "Veľmi som sa potešil, že tento príbeh má šťastný koniec a Hudáček sa stal doslova idolom nemeckých hokejových fanúšikov, ktorým prináša radosť a skvele reprezentuje našu krajinu v zahraničí," dodal s tým, že "pritom stačilo málo - mať zdravý rozum a nepolitikárčiť tam, kde sa to vôbec nepatrí."

"Opäť sa blížia majstrovstvá sveta v hokeji a u nás sa otvorila nezmyselná diskusia v súvislosti s tým, že hráči hrajúci v KHL, teda v ruskej hokejovej lige, by nemali reprezentovať Slovensko," hovorí Pellegrini s tým, že znova sa spomínajú konkrétne mená. "Vyzývam preto Slovenský zväz ľadového hokeja, aby dôsledne zvážil svoje stanovisko a neunáhlil sa prijať také rozhodnutie, ktoré pod nezmyselným mediálnym a politickým tlakom opozičných strán ako PS a SaS znemožní týmto hokejistom reprezentovať našu vlasť," uviedol.

VIDEO Pellegrini si opäť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto Facebook/Peter Pellegrini)

"Toto pokrytectvo, zaobalené do nezmyselných tvrdení, že naši hokejisti podporujú (ruského prezidenta Vladimira) Putina či vojnu na Ukrajine, je doslova hanebné a neslušné," vyhlásil. Pripomína, že USA stoja od začiatku na strane Ukrajiny a aj napriek tomu hrá v NHL v tejto sezóne viac ako 50 ruských hokejistov.

Podľa Slovenského zväzu ľadového hokeja nie je táto téma momentálne predmetom riešenia. Dodáva, že nomináciou na majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa bude zaoberať až v apríli. 

Korčok reaguje

Podľa kandidáta na prezidenta Ivana Korčoka je absurdné, ak niekto hovorí, že politika nepatrí do športu a zároveň sám vyvíja politický tlak na športový zväz. "Nech ten rozhodne a potom nesie zodpovednosť za svoje rozhodnutie," uvádza v reakcii na Pellegriniho výzvu. "Môj názor je, že športovci aj ich organizácie majú ísť v spoločnosti príkladom, pretože majú vo verejnosti značnú autoritu," dodáva.

Ivan Korčok
Zobraziť galériu (3)
Ivan Korčok  (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Chcem veriť, že aj SZĽH má jasne nastavený morálny kompas a postoje, v tomto prípade voči lige, ktorá je otvoreným propagandistickým nástrojom diktátorského režimu, ktorý vedie agresívnu vojnu proti nášmu susedovi," vyhlásil v stanovisku Korčok. Podľa neho ukázal Pellegrini aj v tomto prípade jedno jediné, "stráca zábrany, rozoštváva vášne aj cez šport a toto je jeho predstava o tom, ako chce šíriť pokoj."

IIHF predĺžila zákaz pre Rusko a Bielorusko aj na ďalšiu sezónu

Rusko a Bielorusko sa nemôžu zúčastniť na turnajoch Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) ani v sezóne 2024/25. Na pondelkovom zasadnutí o tom rozhodla Rada federácie. Obe krajiny sa nepredstavia ani na šampionáte vo Švédsku a Dánsku (9.-25. mája 2025).

IIHF zároveň vylúčila Bielorusko zo záverečnej fázy kvalifikácie ZOH 2026 do Milána a Cortiny d'Ampezzo. Bielorusi sa mali predstaviť v D-skupine v Bratislave na bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu (od 29. augusta do 1. septembra 2024).      

Viac o téme: HokejKHLPeter PellegriniSlovenský zväz ľadového hokeja
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu