Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Zavážila aj výzva slovenských europoslancov? Obrátili sa na SZĽH, nepodporujte terorizmus!

Ivan Štefanec a Miroslav Šatan Zobraziť galériu (2)
Ivan Štefanec a Miroslav Šatan (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer, TASR/Martin Baumann)

BRUSEL - Osem zo 14 slovenských poslancov Európskeho parlamentu (EP) vyzvalo Slovenský zväz ľadového hokeja (SZĽH), aby konal po vzore Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) a nepozval slovenských hráčov z prevažne ruskej Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) do národnej reprezentácie na blížiace sa majstrovstvá sveta. Informáciu potvrdil europoslanec Ivan Štefanec (KDH/EPP).

Štefanec pripomenul, že IIHF už rozhodla, že hokejisti Ruska a Bieloruska nebudú hrať na majstrovstvách sveta, a to ani v budúcej sezóne. V tejto súvislosti vyvinul iniciatívu, ktorú podporilo ďalších sedem slovenských europoslancov z troch rôznych politických frakcií. Všetci v otvorenom liste vyzývajú prezidenta SZĽH Miroslava Šatana, aby zväz zakázal hráčom z KHL účasť v národnej reprezentácii.

"Obraciame sa na Vás nielen ako poslanci Európskeho parlamentu, ale aj ako športoví fanúšikovia, ktorí sú hrdí na našich reprezentantov a želajú slovenským farbám na majstrovstvách sveta čo najväčší úspech," uvádza sa v spoločnej výzve. Štefanec spresnil, že poslanci "držia našim chlapcom palce", ale slovenský tím chcú vidieť medzi veľkými hokejovými krajinami nielen na ľade, ale aj v hodnotách fair play postavených na mierovom olympijskom duchu, nie na spolupráci s teroristickým režimom, ktorý má na rukách krv svojich susedov.

"Európsky parlament zaradil Rusko za svoje zločiny na zoznam krajín podporujúcich terorizmus. Pôsobením v KHL, ktorá je politicky  zneužívaná na propagandistické účely, sa niektorí slovenskí hokejisti stali v lepšom prípade naivnými bábkami režimu, v tom horšom predĺženou rukou ruskej propagandy," uvádza sa v spoločnom liste, ktorý okrem Štefanca podpísali aj Vladimír Bilčík (nezávislý/EPP),  Lucia Ďuriš Nicholsonová (nezávislá/RE), Martin Hojsík (PS/RE), Eugen Jurzyca (SaS/ECR), Miriam Lexmann (KDH/EPP), Peter Pollák (hnutie Slovensko/EPP) a Michal Wiezik (PS/RE).

Zavážila aj výzva slovenských
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Ivan Štefanec)

Poslanci zdôraznili, že ochrana a úcta k životu musí znamenať vždy viac ako akýkoľvek šport. Podľa ich slov reprezentácia je elitou krajiny a je dôležité, aký signál vysiela všetkým občanom Slovenska a tiež do sveta.

"Naši susedia v Českej republike tak urobili už dávno a toto rozhodnutie učinili aj hokejové severské krajiny. Svet sa na nás dnes pozorne pozerá, kam chceme patriť a čo chrániť," odkázal Štefanec.

Slovensko bez hráčov z KHL

Výkonný výbor Slovenského zväzu ľadového hokeja (VV SZĽH) sa na svojom zasadnutí zaoberal aj témou účasti hráčov z KHL v národnom tíme na nadchádzajúcich majstrovstvách sveta. Vzhľadom na to, že súčasní slovenskí reprezentanti pôsobiaci v KHL z rôznych dôvodov, či už zdravotných, osobných, rodinných alebo iných, nie sú pred vrcholom sezóny k dispozícii, pre VV SZĽH a slovenskú reprezentáciu je táto téma ohľadom MS 2024 uzavretá.

"Vieme, že stanovisko nepotešilo ani jednu stranu, no je to výsledok toho, čo nám vyvstalo z diskusií s hráčmi," uviedol prezident SZĽH Miroslav Šatan. Členovia výboru konštatovali, že každý hokejista, ktorý vlastní slovenský pas a má požadovanú výkonnosť, má právo reprezentovať Slovensko na medzinárodných podujatiach. Exekutívny orgán slovenského hokeja verí, že trénerom sa podarí zložiť najsilnejší možný tím, ktorý na májových MS v Česku bude tešiť fanúšikov svojimi výkonmi, dá zabudnúť na rozdielnosť názorov v spoločnosti a spojí národ tak, ako sa mu to v minulosti viackrát podarilo.

Viac o téme: Ivan ŠtefanecSZĽHMiroslav Šatan
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu