Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Daňový bonus za hypotéky má trhlinu! Mihál tvrdí, že je to chyba: Ministerstvo sa háji jasnými pravidlami pomoci

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Topky/ Vlado Anjel, Getty Images, Sita)

BRATISLAVA – Len prednedávnom sme vás informovali o možnosti finančne si pomôcť aj vďaka správne vyplnenému daňovému priznaniu. Rezort financií však tvrdí, že rada, ktorú europoslanec a analytik Jozef Mihál daňovým poplatníkom odporúča je nefunkčná. Podľa Mihála ide o neschopnosť autorov „pomoci“ či dokonca snahu na pomoci ľuďom ušetriť.

archívne video

Tlačová konferencia strany KDH o financiách (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Pokiaľ ste si mysleli, že máte nárok na mimoriadny daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky alebo nárok na príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie, ak vám banka zvýšila úrokovú sadzbu a mesačnú splátku úveru na bývanie už v roku 2022, ste na omyle.

O možnosti, ako ušetriť peniaze sme vás v nedávnej dobe informovali v našom článku. Podľa rezortu financií je však všetko inak.

„Tvrdím, že nárok máte, pretože v zákone č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v § 52zzy nie je nikde napísané, že mimoriadny bonus sa vyplatí len v prípade, ak k zvýšeniu splátok došlo až v roku 2023,“ píše Mihál na sociálnej sieti.

„Mimoriadny bonus je v prípade, že k zvýšeniu splátok došlo už v roku 2022, podľa § 52zzy ods. 6 daný ako 75 % z rozdielu medzi sumou splátok, aké ste zaplatili počas roka 2022 a sumou zvýšených splátok, ktoré ste zaplatili počas roka 2023, max. 1800 eur,“ dodáva vo svojom statuse.

Daňový bonus za hypotéky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Podľa Mihála tak máte nárok aj na príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie počas roka 2024, nakoľko v ďalšom zákona nie je uvedené, že príspevok platí len v prípade, ak k zvýšeniu splátok došlo až v roku 2023.

„Potom, čo ľudia zistili, že túto "pomoc" nedostanú, ak si už pomohli sami výhodnejšou refinančnou hypotékou alebo predčasným splatením časti úveru, teraz zisťujú, že túto "pomoc" nedostanú ani vtedy, ak už viac ako rok, teda už od leta či jesene 2022 platia bankám vyššie splátky,“ vysvetlil europoslanec.

„Neviem, či ide o neschopnosť autorov tejto "pomoci" alebo o úmysel - mať silné reči, ale urobiť to tak, aby táto "pomoc" nakoniec štát stála čo najmenej. Zrejme ide o oboje. A je mi ľúto, že ľudia na Slovensku sú stále viac a viac klamaní. A ešte tomu tlieskajú,“ uzavrel.

Rezort financií v tom má jasno

Podľa ministerstva financií je však celá záležitosť jasná. „Podľa § 52 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov daňovníkovi vzniká nárok na daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky v zdaňovacom období 2023,“ uviedli v stanovisku pre Topky.

„To znamená, že daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky sa týka všetkých úverov na bývanie, pri ktorých došlo k zvýšeniu zaplatenej splátky v roku 2023 oproti splátke v roku 2022, pri splnení ostatných zákonných podmienok.  Ak k zvýšeniu zaplatenej splátky došlo pred rokom 2023, daňovník si nemôže uplatniť daňový bonus zo zvýšenia zaplatenej splátky,“ dodávajú.

Viac o téme: Jozef MihálDaneDaňové priznanieMinisterstvo financií Slovenskej republiky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu