Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Posun v akcii NAKA na bývalých šéfov štátnych podnikov! Dvojicu obvinených vzali do väzby

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Polícia SR)

BRATISLAVA - Dvojicu obvinených z pondelkovej (27. 11.) akcie Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) vzal sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku do väzby. Rozhodnutie nie je právoplatné. Vo štvrtok popoludní to potvrdila hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.

archívne video

V budove na Leškovej ulici v Bratislave, kde sídli rádio Borisa Kollára, zasahovala NAKA (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

"Sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu vyhovel návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a rozhodol o vzatí do väzby oboch obvinených osôb (PhDr. J. C a M. Z.)," priblížila hovorkyňa s tým, že dôvodom väzby je obava z možného pokračovania v trestnej činnosti, teda preventívna väzba.Sudca pre prípravné konanie nenahradil väzbu dohľadom probačného a mediačného úradníka. "Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, keďže obvinení proti nemu podali sťažnosti, o ktorých rozhodne Najvyšší súd SR," dodala.

Pondelkový zásah NAKA sa podľa špeciálnej prokuratúry okrem iného týkal podozrení z nehospodárneho spravovania majetku v štátnych podnikoch Slovenský vodohospodársky podnik (SVP) a Vodohospodárska výstavba (VV). Obvineniu čelí deväť fyzických a jedna právnická osoba. Zadržané boli štyri osoby.

Podľa portálu aktuality.sk medzi zadržanými je známy šéf Komplexnej centrálnej záchrannej služby Jána Culka ako aj bývalí riaditelia štátnych podnikov, ktoré patrili pod ministerstvo životného prostredia. Medzi obvinenými je podľa portálu Startitup.sk bývalý šéf Slovenského vodohospodárskeho podniku Stanislav Gáborík. Taktiež aj Milan Boroš, bývalý generálny riaditeľ Správy Národného parku Muránska planina. Okrem nich čelí obvineniu aj Martin Lakanda, bývalý šéf Štátnej ochrany prírody, Daniel Kocera, bývalý šéf Vodohospodárskej výstavby a Vladimír Kollár bývalý šéf Vodohospodárskej výstavby.

Obzvlášť závažný zločin

Obvinenie bolo vznesené pre obzvlášť závažný zločin porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zločin machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe a obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti. Týka sa deviatich skutkov.SVP reagoval, že nemá informácie o predmetnom zásahu NAKA. Štátny podnik VV deklaroval, že v rámci vyšetrovania poskytol orgánom požadované doklady a je pripravený naďalej poskytovať potrebnú súčinnosť. Vzhľadom na naďalej prebiehajúce konanie sa však štátne podniky k prípadu nechceli bližšie vyjadriť.

Viac o téme: VäzbaObvinenie NAKAŠTS
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu