Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Fico sa rozohnil a Pellegriniho nazval zradcom: Odskákal si to aj guvernér Kažimír, líder Hlasu však mlčí!

Fico hovorí, že Pellegrini a Kažimír sa dopustili zrady v Smere. Zobraziť galériu (6)
Fico hovorí, že Pellegrini a Kažimír sa dopustili zrady v Smere. (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

BRATISLAVA - Predseda Smeru-SD Robert Fico sa v posledných dňoch veľmi ku aktuálnemu dianiu nevyjadroval, no všetko sa zmenilo včerajším statusom, ktorým v súvislosti s guvernérom Národnej banky Slovenska Petrom Kažimírom posiela všetkú zodpovednosť a aj otázky na Petra Pellegriniho (Hlas-SD). Líder Hlasu a Kažimír sa totiž podľa neho dopustili zrady keď ešte pôsobili v Smere a neskôr odišli. Na Ficov status už reagujú aj ostatní politici.

O čo ide

Reč je o znovuobvinenom Danielovi Čechovi, ktorý mal dostať peniaze ako odškodné za odchod z funkcie. Na to, aby z postu odišiel, mal podľa výpovedí obvinených tlačiť práve guvernér NBS Kažimír. Bývalý šéf Finančnej správy SR František Imrecze, aj napriek tomu, že bol s Čechom kamarát, s tým súhlasil. Neskôr mal však prísť za Michalom Suchobom a požiadať ho o odškodné pre Čecha. Malo sa tak stať na jeseň v roku 2016. 

V kauze Mýtnik III je obvinený aj podnikateľ Miroslav Výboh. Ten mal podľa výpovedí vystupovať ako sprostredkovateľ úplatku pre bývalého štátneho tajomníka ministerstva financií a dnešného predsedu mimoparlamentného Hlasu-SD Petra Pellegriniho. Hovorí sa o úplatku v krabici od šampanského vo výške 150-tisíc eur.

Fico sa rozohnil a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Maarty)

Medzitým predseda výboru Národnej rady SR pre hospodárske záležitosti Peter Kremský (OĽaNO) vyzval Kažimíra na odchod z funkcie. Dôvodom sú podľa neho informácie o korupcii na Ministerstve financií SR a Finančnej správe SR v čase, keď stál Kažimír na čele rezortu financií. "Bývalí funkcionári v posledných mesiacoch rozsiahlo vypovedajú o korupcii na ministerstve financií a finančnej správe. Je načase, aby sa človek, ktorý toto ministerstvo v tom čase riadil, postavil k týmto priznaniam čelom a vyvodil politickú zodpovednosť,“ hovorí Kremský.

Otázky posielajte Pellegrinimu, reaguje stručne Fico

Keďže kauze sa venujú v súčasnosti viaceré médiá, rozhodol sa na otázky o Kažimírovi odpovedať aj Fico - formou statusu. Ten však všetky presmerúva na bývalého Smeráka Petra Pellegriniho, ktorý už pôsobí v Hlase a podľa Fica sa s Kažimírom dopustili zrady. "Všetky otázky týkajúce sa Guvernéra NBS P. Kažimíra patria P. Pellegrinimu, lebo títo dvaja páni boli hlavní zosnovatelia zrady v Smere," prekvapil Fico. Ten ale jedným dychom dodal, že obvinenia Kažimíra a bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika sú vymyslené, pričom u toho druhého bol vraj cieľ posadiť na jeho post Daniela Lipšica. "Odporúčame poslancovi Kremskému, aby výzvu na odstúpenie adresoval ministrovi Mikulcovi, ktorého podozrenia z korupcie sú podopreté dôveryhodnými svedkami, na rozdiel od nájomných udavačov," uzavrel Fico.

Fico sa rozohnil a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Robert Fico)


KAUZA MÝTNIK III Ďalší obvinený prehovoril: Úplatok 200-tisíc od Imreczeho! Pellegrini na výsluchu nebol


Pellegrini mlčí, Remišová ukazuje prstom

O reakciu na Ficove slová sme požiadali aj Petra Pellegriniho a stranu Hlas, no mimoparlamentná strana sa rozhodla, že žiadnu reakciu na tento status teraz neuverejní.

Hlas-SD
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky/Ján Zemiar)

Už zhovorčivejšia je vicepremiérka pre investície a informatizáciu Veronika Remišová, ktorá tvrdí, že Fico a Kažimír majú čo vysvetľovať. "Robert Fico by mal v prvom rade vysvetľovať, čo so štátnymi inštitúciami a s peniazmi daňových poplatníkov robili jeho nominanti a kamaráti, ktorých dnes polícia stíha za rozsiahlu korupciu a dokonca za organizovaný zločin," myslí si Remišová.

Kažimír podľa jej slov patril roky do tzv. "biznis krídla" Smeru, ku ktorému sa postupne blížia vážne podozrenia. "Peter Žiga je obvinený z korupcie, o Petrovi Pellegrinim vypovedajú viacerí svedkovia v súvislosti s korupciou v IT oblasti. Pri týchto dlhoročných politikoch Smeru je otázka ich zotrvania na akomkoľvek poste už dnes otázkou elementárnej politickej kultúry a základnej sebareflexie, zo skúseností ale akékoľvek vyvodenie politickej či morálnej zodpovednosti z ich strany nepredpokladám," píše Remišová.

Fico sa rozohnil a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook/Veronika Remišová)

Blízky človek Brhela

"Peter Kažimír je dlhoročný politik Smeru a podľa mediálnych informácií aj blízky človek obvineného oligarchu Jozefa Brhela. Otázky vyvolávajú informácie o jeho luxusných nehnuteľnostiach, na ktorých hodnotu si zo svojho platu nemohol zarobiť. Z úplatkov sú obvinení aj ľudia, ktorí mu ich roky prenajímali a nakoniec predali pod trhovú cenu,“ dodal šéf výboru Kremský.

Fico sa rozohnil a
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Topky - Vlado Anjel)

Viac o téme: StatusRobert FicoSmer-SDPeter KažimírPeter PellegriniHlas-SD
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu