Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Smerák Kéry prehovoril o pozadí kauzy u Lajčáka: Prezident by bol dobrý, ale Fico je Fico!

Marián Kéry
Marián Kéry (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Slovami o kandidatúre ministra zahraničia na prezidenta Slovenska rozvíril verejnú debatu. Miroslav Lajčák je v súčasnosti pod paľbou médií a verejnosti v súvislosti s podozreniami šafárenia s verejnými peniazmi. Poslanec Smeru za tým vidí útok na jeho osobu a tvrdí, že to nemusí byť náhoda. Marián Kéry si Lajčáka vie predstaviť ako prezidenta. V rozhovore pre Topky prezrádza, ako je to v skutočnosti s Lajčákovou kandidatúrou a či je Fico von z hry.

Kto hovorí o Lajčákovi ako o kandidátovi na prezidenta?

Viete, toto bolo vytiahnuté z kontextu. Nezdá sa mi náhoda, ak sa začalo v poslednom čase útočiť na ľudí ako napríklad na pána Blanára, poslanca a predsedu Žilinského samosprávneho kraja, o ktorom sa hovorilo ako o budúcom podpredsedovi strany Smer. Hneď sa vyskytla kauza CT-čko, ktorú vytiahol poslanec Beblavý.

Potom sa hovorilo o pani Zuzane Ťapákovej, jednej z možných adeptiek na riaditeľku RTVS. Opozícia sa ju snaží namontovať do kauzy ministra zahraničia a zo 16 otázok, ktoré pán poslanec Beblavý poslal na ministerstvo zahraničia, deväť sa týkalo priamo pani Ťapákovej.

Posledná moja úvaha je, že pán minister zahraničných vecí mohol zastávať vysokú pozíciu v OSN a povedal som aj to, že by mohol byť kandidátom našej strany na prezidenta Slovenskej republiky. Človeka, ktorý bol doteraz absolútne čistý, sa teraz snažíme obliať vedrami špiny.

Odkiaľ sa to teda zobralo?

Nie je to zo žiadnej oficiálneho stretnutia nášho straníckeho orgánu. Na žiadnej oficiálnej pôde takéto niečo nepadlo. A nebol ani dôvod. Do prezidentských volieb je ešte ďaleko. Ale od viacerých kolegov som počul, a sme sa aj zhodli, že Miroslav Lajčák za tie roky získal povesť úspešného politika a hlavne v diplomata. Svedčí o tom aj to, že predsedníctvo našej krajiny v Únii je úspešné, a bol by vhodným adeptom na prezidenta.

Počuli ste tieto slová aj z úst najvyšších predstaviteľov Smeru ako Robert Fico či Robert Kaliňák?

Nepatrím k ľuďom, ktorí sú vo vedení strany ani v predsedníctve, takže nie, to nemôžem potvrdiť.

Nebol úmysel upozorniť na kandidatúru Lajčáka, aby sa odviedla pozornosť od podstaty kauzy?

Mne vadí na celej tejto nafúknutej kauze to, že došlo k údajnému porušeniu zákona o verejnom obstarávaní, údajnom plytvaní verejných prostriedkov. Keď sme sa ujali predsedníctva, tak bol prijatý zákon, že sa môže obstarávať v inom režime. Napríklad stačilo osloviť jednu spoločnosť, teda jednu agentúru. Ale ministerstvo sprísnilo tento zákon a vydalo interný predpis, aby sa vždy oslovovali vždy tri spoločnosti, v tomto prípade agentúry.

Vylučujete teda tento úmysel?

Ja som neodviedol pozornosť od hlavnej témy. Podstatné je, čo som uviedol pred chvíľou o verejnom obstarávaní. Ten zákon bol ešte prísnejší a niekto si dovolí povedať, že došlo k plytvaniu.

Viete si predstaviť že by pán Lajčák kandidoval za prezidenta?

Ja si to viem predstaviť, samozrejme. Spĺňa všetky atribúty úspešného politika, ktorý má veľké skúsenosti z diplomacie a to neexistuje veľa takých ľudí. Bol by veľmi vhodným kandidátom.

Bol by aj dobrý prezident?

Keby bol dobrý kandidát, bol by aj dobrý prezident, ale to už veľmi predbiehame.

Takže Robert Fico nebude kandidovať?

V tejto chvíli to neviem ani vylúčiť, ani potvrdiť. Keby sa tak rozhodol, spravil by som všetko pre to, aby bol dobrý prezident.

Viac o téme: PrezidentRobert FicoSmerMarián KéryMiroslav Lajčák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu