Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

FOTO Slovensko pod snehom: Nočná akcia cestárov v Tatrách, záchranári aj meteorológovia varujú

Prvá snehová nádielka v Tatranskej Lomnici. Zobraziť galériu (7)
Prvá snehová nádielka v Tatranskej Lomnici. (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY/BRATISLAVA - Výstrahu prvého stupňa pred snežením vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre okresy severného, stredného a východného Slovenska. Výstraha platí do 18.00 h, na východe až do polnoci.

Meteorológovia nadnes avizovali možný pokles hranice sneženia na severe Slovenska na zhruba 500 m. n. m. SHMÚ v dotknutých oblastiach očakáva výskyt sneženia, pri ktorom spadne jeden až 15 cm snehu (napadnúť y malo v okrese Poprad), v polohách od približne 1000 m ojedinele okolo 25 cm nového snehu. "Uvedená výška nového snehu predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity, ako doprava a pohyb osôb. Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe a oblasti bežná, ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu," uviedol ústav na svojej internetovej stránke.

Prvá snehová nádielka v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Horská záchranná služba varuje pred silným vetrom a snehom

Vo Vysokých Tatrách vo vyšších polohách fúka búrlivý severný vietor s rýchlosťou 15 až 20 m/s, v nárazoch až 25 m/s. V najvyšších polohách Tatier sa teplota vzduchu pohybuje pod mínus desať stupňov Celzia. Pred nepriaznivým počasím na dnešný deň varuje internetová stránka Horskej záchrannej služby (HZS). "Snehová pokrývka sa nachádza v polohách nad 1000 m. n. m., v záveroch dolín je desať až 25 centimetrov snehu, v závejoch je ho aj viac," uviedla HZS. HZS zároveň pripomína turistom, že stmievať sa vo vysokohorskom prostredí začína po 18.00 h.

Prvá snehová nádielka v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Cesty sú mokré a zjazdné, cestári v noci pracovali

Predovšetkým v oblasti Vysokých Tatier a Zamaguria, ale aj na severe za Lipanmi a Bardejovom museli v noci pre sneženie zasahovať prešovskí cestári. „V noci sme mali na výjazde sedemnásť áut. Tie prešli dokopy 2 380 kilometrov, z toho pluhovali sneh na 1 120 kilometroch a posýpali na 606 kilometroch,“ informoval dispečer Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Jaroslav Štofko. Podľa jeho slov sú však momentálne cesty v Prešovskom kraji mokré a zjazdné.

Prvá snehová nádielka v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Sneh síce v tomto roku napadol veľmi skoro, podľa Štofka však cestárov neprekvapil. „Sme vždy pripravení, mali sme pripravené autá aj na zimu, pretože s takýmito možnosťami rátame, a to hlavne v okolí Popradu a Zamaguria,“ povedal. So spadnutými stromami si zase v noci museli poradiť hasiči na viacerých miestach Prešovského kraja. Podľa operačného dôstojníka Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Prešove zasahovali v Poprade, vo Vysokých Tatrách, v Sabinove a v Ľubotíne, ale aj v Medzilaborciach. 

Prvá snehová nádielka v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Prvá snehová nádielka v
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: PočasieSneženieVysoké Tatry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu