Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

FOTO Výnimočný jav aj na október: V Tatrách toľko snehu naposledy napadlo v roku 1951

Takto to dnes ráno vyzerá v okolí Štrbského plesa.
Takto to dnes ráno vyzerá v okolí Štrbského plesa. (Zdroj: webkamera)

VYSOKÉ TATRY – Na Štrbskom plese bolo turistom veselo, ale aj mrazivo. Podľa meteorológov nám jesenné počasie uštedrilo nečakanú nádielku – rekordnú vrstvu snehu! Vysoké tatranské štíty si už začiatkom októbra obliekli hrubú bielu čiapku.

Na Štrbskom Plese včera ráno namerali rekordnú výšku snehovej pokrývky - až 31 centimetrov! „V histórii pozorovaní od roku 1951 nebolo na tomto mieste nikdy počas prvej dekády októbra tak veľa snehu. Súčasne dnes ráno hlásil Telgárt 6 centimetrov, Liesek 13 centimetrov snehu a Lomnický Štít 48 centimetrov snehu,“ informovali meteorológovia na Facebooku SHMÚ.

Víkendová predpoveď počasia: Ani po treskúcej zime sa Slováci vonku nezahrejú

Sneh sa začal na Štrbské pleso sypať už od utorka. Sneženie bolo husté a spojené so silným vetrom, uvádza sa facebookovej stránke Tatranská Štrba & Štrbské pleso. Kto mal dostatok voľného času a sánky, na snehu sa mohol vyblázniť dosýta. Prvého tohtoročného snehuliaka sme tak na Slovensku stavali už začiatkom októbra.

Hrozia aj lavíny?

Po prvom významnejšom snežení na severe Slovenska sa vo vysokohorskom prostredí Tatier vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

„Situácia nie je dramatická. Lavínové nebezpečenstvo je len malé a týka sa vysokých polôh Západných, Belianskych a Vysokých Tatier a najmä svahov s trávnatým podkladom," upozornil s tým, že za posledné dva dni tu pri veľmi silnom vetre pripadlo 30 až 60 centimetrov nového snehu, ktorý padal na relatívne teplú zem, aj preto je jeho stabilita slabá.

Ako ďalej vysvetlil, na strmých svahoch s väčšou hrúbkou snehu je možný zosuv spontánnych základových lavín. Takisto je možný zosuv menších lavín pri mechanickom zaťažení snehovej pokrývky v miestach, kde bolo naviate väčšie množstvo snehu, napríklad pod sedlami, v žľaboch a muldách. Tendencia lavínového nebezpečenstva je v priebehu dnešného dňa zotrvalá, v piatok (7.10.) pri slnečnom počasí môže nastať mierne zhoršenie na južných svahoch.

Snehová pokrývka na Lomnickom štíte:

 

Viac o téme: SnehPočasieVysoké TatryŠtrbské pleso
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu