Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Počas 20 rokov v Európskej únii bolo Rakúsko jedným z kľúčových partnerov Slovenska

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA/VIEDEŇ - Pri príležitosti osláv 20. výročia vstupu SR do Európskej únie navštívila vo štvrtok Bratislavu rakúska spolková ministerka pre Európsku úniu a ústavnosť Karoline Edtstadlerová. Zúčastnila sa na medzinárodnej konferencie na pôde Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVEZ) SR a rokovala so štátnym tajomníkom rezortu diplomacie Marekom Eštokom. TASR o tom informoval Komunikačný odbor MZVEZ.

Eštok vyzdvihol význam návštevy Edtstadlerovej na Slovensku zvlášť v období, keď si SR pripomína významný moment v príbehu Európskej únie. "S Rakúskom nás spájajú nielen blízke susedské väzby, ale aj 20 spoločných rokov za európskym stolom, počas ktorých bolo Rakúsko jedným z našich kľúčových partnerov," uviedol.

archívne video

Maroš Šefčovič o 20. výročí vstupu Slovenska do Európskej únie (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Na rokovaniach s Edtstadlerovou sa venovali predovšetkým aktuálnym európskym a bezpečnostným témam, osobitne otázke migrácie, situácii súvisiacej s vojnou na Ukrajine, dianiu na západnom Balkáne a téme budúcnosti EÚ a jej rozširovania.

Podľa Eštoka sa s rakúskou ministerkou zhodli, že "práve v čase osláv 20. výročia doposiaľ najväčšieho rozšírenia Únie je potrebné upriamiť pozornosť aj na štáty, ktoré sú v prístupovom procese a čakajú na príležitosť, akej sa Slovensku dostalo v roku 2004".

Zároveň dodal, že Slovensko bude naďalej aktívnym podporovateľom politiky rozširovania EÚ s dôrazom na nevyhnutnosť splnenia príslušných prístupových podmienok a je pripravené poskytnúť krajinám uchádzajúcim sa o členstvo v Únii významné skúsenosti z jeho eurointegračného procesu.

Eštok a Edtstadlerová sa venovali aj otázkam bilaterálnej a regionálnej spolupráce. Podľa štátneho tajomníka charakterizuje partnerstvo SR a Rakúska otvorená komunikácia, ktorá prináša výsledky v podobe mnohých spoločných projektov pre prospech občanov oboch štátov, uvádza MZVEZ.

Viac o téme: PartneriSlovenskoRakúskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu