Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Hystéria okolo novej základne NATO: Rozhovor s plukovníkom, kde je pravda!

(Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Slovenskom sa opäť šíri informácia, že potichu sa u nás pripravuje základňa NATO. Vraj už je rozhodnuté, ale úrady o tom mlčia. Kde je pravda a k čomu sa vlastne naša armáda zaviazala? Prinášame vám rozhovor s plukovníkom Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Jozefom Zekuciom.

  1. V posledných dňoch sa objavili v médiách informácie, že na Slovensku bude základňa NATO a kompetentní to zatajujú. V akom je táto vec štádiu?

V prvom rade je potrebné zdôrazniť, že sa v žiadnom prípade nejedná o základňu, ale o styčný tím NATO (NATO Force Integration Units). Jeho vytvorenie v Slovenskej republike a v Maďarsku odsúhlasila Severoatlantická rada na úrovni stálych predstaviteľov. Očakávame, že toto významné rozhodnutie bude jedným z predmetov nadchádzajúceho rokovania ministrov obrany členských krajín NATO. V tomto prípade pôjde o tím plánovačov a nie vytvorenie bojovej jednotky, či základne. Prítomnosť tímu NFIU vo všeobecnosti uľahčí potenciálne prijatie posíl zo strany NATO pre danú členskú krajinu.

  1. Ohľadom tejto informácie vznikla dosť veľká panika, môžete teda ľuďom vysvetliť stručne, čo bude teda jej úlohou?

Počas mieru by podporovala plánovacie aktivity. Účelom NFIU je zvýšiť reakcieschopnosť Aliancie a uľahčiť nasadenie jednotiek veľmi rýchlej reakcie (VTJF) a jednotiek rýchleho nasadenia (NRF). NFIU tak bude dohliadať na prípravu, koordináciu a zabezpečenie hladkého príjmu koaličných vojsk NATO v prípade ich nasadenia na území Slovenskej republiky. Ich úlohou tiež bude koordinácia cvičení medzi Ozbrojenými silami SR a NATO.

Styčný tím NATO na Slovensku by mal dosiahnuť počiatočnú operačnú spôsobilosť do samitu vo Varšave a  plnú operačnú spôsobilosť do konca roku 2016. V súčasnosti na Slovensku prebiehajú prípravné práce na budovanie potrebnej infraštruktúry. Súbežne s tým sa vykonávajú opatrenia na zabezpečenie vytvorenia a fungovania organizačného jadra pre NFIU. Slovenské NFIU bude začlenené pod velenie Mnohonárodného zborového veliteľstva Severovýchod v Štetíne (MNC-NE).

  1. Koľko členov personálu na tu bude pôsobiť?

Slovenská strana personálne pokryje 21 pozícií styčného tímu NFIU a zvyšok budú tvoriť vojaci z ostatných členských krajín NATO. Ako sme už zdôraznili vyššie nejde o základňu.

  1.  Kto tímu bude šéfovať, pridelia nám z NATO nejakého generála?

Styčnému tímu NFIU na Slovensku bude veliť dôstojník OS SR. Ako sme už zdôraznili vyššie nejde o základňu.

  1.  Kde presne na našom území by mala byť?

Sídlom styčného tímu NFIU na Slovensku budú kasárne Vajnory

  1.  Rokuje sa momentálne aj o ďalších formách spolupráce s centrálou NATO v súvislosti s novou obrannou stratégiou?

Slovenská republika sa aktívne zúčastňuje na diskusiách ohľadne budúceho smerovania NATO. Vzhľadom na prebiehajúce rokovania k novej obrannej stratégii budú konkrétne projekty spolupráce prezentovane až následne po jej schválení.

 

Viac o téme: SlovenskoNATOJozef Zekuci
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu