Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Základňa NATO na Slovensku? Glváča čaká kontroverzné rozhodnutie, vláda o ňom hovoriť nechce

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Nenápadné rozhodnutie, ktoré má padnúť tento týždeň v Bruseli, môže podstatným spôsobom ovplyvniť názory Slovákov pred budúcoročnými voľbami. Aj preto sa ním vláda nechváli. Na zatiaľ bližšie neurčené miesto na Slovensku by mali doraziť vojaci NATO, ktorých úlohou bude vytvorenie malej "základne".

Pred pol rokom Ministerstvo obrany SR na čele s Martinom Glváčom informovalo o tom, že požiadali NATO o vytvorenie styčného tímu na území Slovenska, o čom informoval Denník N. „Ide iba o tím plánovačov. Ich prítomnosť vo všeobecnosti uľahčí potenciálne prijatie posíl zo strany NATO pre danú členskú krajinu. Počas mieru by podporovala plánovacie aktivity,“ píše sa v spomínanej správe.

Ministerstvo vtedy dementovalo informácie médií, že ide o vytvorenie bojovej jednotky či základne. Napriek tomu, styčný tím by malo tvoriť asi 40 vojakov, z ktorých minimálne polovica bude pochádzať z iných členských krajín NATO. Rovnaké "jednotky" by mali vzniknúť vo všetkých štátoch, ktoré tvoria východnú hranicu NATO, a teda v pobaltských štátoch až po Rumunsko.

Základňa NATO na Slovensku?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MOSR)

Hovorkyňa aliancie Irina Novakova sa pre Denník N vyjadrila viac než jasne: „Sú súčasťou snahy aliancie prispôsobiť sa novým bezpečnostným výzvam.“ Analytik The Central European Policy Institute Jaroslav Naď, ktorý sa venuje zahraničnej politike, predpokladá, že styčný tím bude pôsobiť v areáli ministerstva obrany v Bratislave.

Netreba zdôrazňovať, že už pred rokom sa Slováci jednoznačne vyjadrili, že základňu NATO na našom území nechcú. Práve preto sa vláda Smeru o tomto rozhodnutí snaží verejnosť vôbec neinformovať. Proti vojenskej základni Severoatlantickej aliancie u nás sa v prieskume agentúry Polis Slovakia pre agentúru SITA vyslovilo 74,4 percenta opýtaných.

Viac o téme: NATOZákladňa na Slovensku
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu