Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Desaťtisíce ľudí prišli na Námestie SNP v Bratislave povedať áno ľudskému životu

Národný pochod za život. Zobraziť galériu (5)
Národný pochod za život. (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Desaťtisíce ľudí dnes približne od 12.30 h začali zapĺňať Námestie SNP v Bratislave, aby sa zúčastnili na Národnom pochode za život. Cieľom podujatia je vyzdvihnúť význam ľudského života a nutnosť chrániť ho od počatia po prirodzenú smrť.

Na podujatie prišli ľudia z celého Slovenska. Organizátori avizovali aj podporovateľov z Českej republiky, Rakúska či Nemecka. Ľudia zaplnili celé námestie aj priľahlé uličky. Dav siahal až po Kamenné námestie, opačným smerom až po Župné námestie. Ľudia držali v rukách transparenty ako Som za život, Dieťa je dar, či Život je výzva. Nad hlavami účastníkov viali aj slovenské zástavy.

Národný pochod za život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Na pódiu na Námestí SNP prebiehal kultúrny program a viacero príhovorov na tému ochrany života. "Som veľmi rád, že dnes pôjdeme spolu, aby sme ukázali našu úctu každému ľudskému životu," uviedol vo svojej reči bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský. Zdôraznil, že ľudský život je hodný ochrany v každej etape života.

Národný pochod za život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Dav sa približne po 14.50 h pohol smerom na Kamenné námestie, odkiaľ prejde cez ulice Gorkého, Jesenského, Mostovú, Rázusovo nábrežie, k Mostu SNP a cez Staromestskú ulicu, Hurbanovo námestie a Suché Mýto späť na Námestie SNP. Vodiči v tomto čase budú musieť rátať s dopravnými obmedzeniami. Dopravu v centre mesta riadi polícia.

Národný pochod za život,
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR)

Hlavným iniciátorom a organizátorom Národného pochodu za život je Konferencia biskupov Slovenska. Bratislavský pochod za život nadväzuje na rovnaké podujatie v Košiciach, ktoré sa uskutočnilo v roku 2013. Vtedy do metropoly východu prišlo okolo 80.000 ľudí.

SKOK: Politici prišli na pochod, lebo byť proti by ohrozilo ich popularitu

Sme zhnusení prázdnosťou našich politikov, všetkých tých, bez ohľadu na farbu trička, ktorí sa dnes prišli predviesť na Národný pochod za život, lebo je to pekné, lebo si myslia, že získajú body a lebo byť proti by ohrozilo ich "popularitu" - tvrdí strana SKOK, no zároveň dodáva, že pochod i právo všetkých občanov povedať svoj názor rešpektuje.

SKOK pripomína, že cieľom Pochodu za život je presadenie plošného zákazu interrupcií. Politici, ktorí sa na tomto pochode proti právam žien zúčastnili, by mali preto podľa strany otvorene priznať, či sú za plošný zákaz interrupcií a či by za takýto návrh v parlamente hlasovali.

"Každý politik, ktorý sa tohto pochodu zúčastnil, sa tým k plošnému zákazu interrupcií hlási. Pýtame sa politikov, ktorí sa tam dnes pretŕčali, alebo pochod podporili - sú vám ukradnuté práva našich žien?" tvrdí líder strany Juraj Miškov.

Podľa Miškova nie je ani jeden politik, ktorý by interrupcie podporoval, či dokonca ich chcel viac. Plošný zákaz interrupcií by ale podľa strany priniesol viac problémov, bolesti a utrpenia. "Treba si vážiť práva žien a všetkých ľudí, ktorí na Slovensku žijú. Počet umelých prerušení tehotenstva pritom na Slovensku prirodzene klesá. Netreba meniť systém, ktorý funguje," tvrdí SKOK.

Strana tiež upozorňuje, že účasť politikov na pochode za život, ale aj postoj strán k iným témam, napríklad k februárovému referendu či k odluke cirkví od štátu ukazuje, že slobody sú na Slovensku ohrozené. "Až osem z 10 politikov v slovenskom parlamente zastupuje buď stranu Smer, alebo hodnotové klony KDH. Na Slovensku dnes neexistuje parlamentná strana, ani ľavicová, ani pravicová, ktorá by slobody a práva všetkých ľudí dokázala účinne obhajovať," tvrdí SKOK.

Viac o téme: ProgramNárodný pochod za život
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu