Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Festival Bratislava v pohybe otvorí punková legenda

Bratislava v pohybe
Bratislava v pohybe

Bratislava - Festival Bratislava v pohybe otvorí 24. júna o 20.00 h predstavenie Kto je Annik? inšpirované poslednou životnou etapou Iana Curtisa, lídra legendárnej postpunkovej skupiny Joy Division. České divadlo Nanohach prizvalo k spolupráci Petru Fornayovú, ktorá patrí medzi popredné slovenské tanečníčky a choreografky.

Petru Fornayovú inšpiroval k vytvoreniu choreografie film Control (réžia A. Corbijn, 2007) o živote talentovaného hudobníka Iana Curtisa, ktorý vo svojich 23 rokoch spáchal samovraždu. V tanečnom predstavení Kto je Annik? ale žiadny muž nevystupuje. Inscenácia rozvíja fiktívne stretnutie dvoch najdôležitejších žien v Curtisovom živote – britskú manželku Deborah a belgickú milenku Annik, ktoré interpretujú české tanečníčky zo zoskupenia Nanohach Marta Trpišovská a Eliška Kašparová. Napriek tomu, že sa pravdepodobne nikdy nestretli, nachádzame obe ženy v jednom čase a priestore. Okrem skladieb Joy Division si budú môcť diváci vychutnať hudbu New Order a Tomáša Procházku. Premiérovo bolo tanečné predstavenie uvedené v pražskom Divadle Ponec v septembri 2009.

Súbor Nanohach založilo v roku 2004 niekoľko absolventov Konzervatória Duncan centre. Členovia zoskupenia (Eliška Kašparová, Honza Malík, Mariana Novotná, Lea Švejdová, Marta Trpišovská a Michal Záhora) úzko spolupracujú so zahraničnými choreografmi. Nanohach obohacuje českú tanečnú scénu už šesť rokov a má za sebou osem inscenácií, ktoré zaujali odbornú kritiku i divákov.

Petra Fornayová sa venuje súčasnému tancu od roku 1986. Vo svojej tvorbe sa v súčasnosti venuje najmä kontaktnej improvizácii a prepájaniu rôznych javiskových žánrov. Bola členkou skupiny súčasného tanca SST Zuzany Hájkovej v Banskej Bystrici a Théatre du Mouvement vo Francúzsku. Vytvorila choreografie Polmesačný medveď, Malé príbehy, Kirin, Hlbinné porušenie epidermy, Anjel 2 a podieľala sa na mnohých projektoch doma i v zahraničí. Petra Fornayová je spoluzakladateľkou A4 – nultý priestor. Účinkuje v činoherných predstaveniach divadla SkRat, Štúdia 12 a opere Kóma v SND. Od roku 2001 je predsedníčkou slovenskej Asociácie súčasného tanca. Organizuje festival Nu Dance Fest, ktorý založila v roku 2006, a píše pre umelecký časopis Vlna.

Predstavenie Kto je Annik? otvorí 8-dňový maratón predstavení súčasného tanca, ktorý ponúkne tvorbu ôsmich rôznych súborov zo šiestich krajín. V programe sa objavia domáce, ale aj medzinárodné zoskupenia. Česko-slovenské, česko-belgické, slovensko-grécke a slovensko-španielske spolupráce budú zaujímavým dokladom konfrontácie tanečníkov z rôznych európskych tanečných škôl.

 

Podujatie: Bratislava v pohybe – medzinárodný festival súčasného tanca

Termín: 24. 6. – 1. 7. 2010

Miesto konania predstavení: dom T&D, Miletičova ulica 17/B, Bratislava

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu